Redeloos, radeloos, reddeloos!

Camerata Trajectina met Hans Goedkoop en Leendert de Ridder (visueel)
Ga mee met Camerata Trajectina naar het woelige jaar 1672
za 22 okt 2022 20:00
za 22 okt 2022
20:00
  • za 22 okt 2022
    20:00
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

Met Camerata Trajectina beleef je de geschiedenis opnieuw

Na zestien succesvolle optredens van Vive le Geus! over de Tachtigjarige Oorlog storten Camerata Trajectina en Hans Goedkoop (Andere Tijden) zich op zaterdag 22 oktober in De Kleine Willem met deze theatrale muziekvoorstelling in het woelige jaar 1672. De verschillende standpunten worden via projecties levensecht vertolkt door Hans Goedkoop in de rol van Johan de Witt en Leendert de Ridder (Mees Kees) als Willem III. Camerata Trajectina kruipt, live vanaf het podium, in de rol van de klagende, strijdlustige of wanhopige burger met een aangrijpend repertoire.

De Franse zonnekoning Lodewijk XIV wil de republiek Nederland inlijven en ter verdediging zet ons land de helft van haar grondgebied onder water.

De regenten trekken zich terug achter de waterlinie, de Franse troepen hebben vrij spel in de landelijke gebieden. ‘Het volk redeloos, de regering radeloos en ons land reddeloos!’

Het volk is tot op het bot verdeeld: Frans versus Nederlands, droog versus ondergelopen, Oranje versus De Witt, het volk versus de elite. Die strijd wordt ook in liederen uitgevochten. Dit gebeurt om de chaos te begrijpen, om hoop en angst te verwoorden, om een standpunt in te nemen en om anderen te overtuigen. Muziek wordt gebruikt als troost, als nieuwsbron en als propagandamiddel.

Met Camerata Trajectina beleef je de geschiedenis opnieuw, de Rampsjaarherdenking kan niet indringender tot leven komen.

Dit project is een samenwerking met de Maand van de Geschiedenis en Stichting Rampjaar 1672.

Camerata Trajectina laat je aan de hand van muziek kennismaken met belangrijke figuren en ingrijpende gebeurtenissen uit ons verleden; die hebben immers de loop van de geschiedenis tot op het heden bepaald.

‘Uiterst dankbaar dat ons muzikale erfgoed door Camerata Trajectina met zoveel liefde wordt omgeven’

opusklassiek.nl

Programma

- Repertoire: Politieke liederen uit het rampjaar 1672 en Franse muziek rondom Lodewijk XIV.