Antigone van Sofokles

Marguerite de Brauw, Julien Croiset & Felix Burleson
Eigentijdse muzikale voorstelling van beroemde Griekse tragedie
zo 30 okt 2022 14:30
zo 30 okt 2022
14:30
  • zo 30 okt 2022
    14:30
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

Antigone van Sofokles legt wereld  bloot die verrassend veel op de onze lijkt

Antigone van Sofokles is helemaal geen Grieke tragedie die stoffig en oud is. Studio Antigone heeft er een eigentijdse muzikale voorstelling van gemaakt die op zondag 30 oktober te zien is De Kleine Willem.

De makers staan met beide benen in het nu en hebben gevoel voor het schitterende en rijke materiaal dat de Griekse tragedie biedt. Iedereen, zowel jong als oud, kan genieten van dit huiveringwekkende en opwindende stuk.   

Antigone is een spannend verhaal over een jonge vrouw uit een verdoemd geslacht. Haar vader Oidipous trouwde met zijn eigen moeder; zij kregen vier kinderen waarvan zij er een is. Het draait allemaal om het feit dat Antigone haar broer wil begraven tegen de wil van de nieuwe man op de troon: Kreon. Deze verbiedt een begrafenis omdat die broer ‘fout’ was in de oorlog. Hij dreigt met de hongerdood.

De voorstelling legt een wereld bloot die verrassend veel op de onze lijkt. Het schrikbeeld van de eenling tegenover de overheid achtervolgt ons al jaren. De minachting voor vrouwen en de daaruit voortvloeiende destructieve acties ervaren we elke dag. En daar is nog iets bijgekomen: voor onze ogen heeft zich dagelijks het drama afgespeeld van een dictator die bereid is alles en iedereen op te offeren voor de bestendiging en uitbreiding van zijn macht.

Antigone zou vandaag geschreven kunnen zijn.

‘De makers staan met beide benen in het nu’

Credits

- Cast: Marguerite de Brauw, Julien Croiset en Felix Burleson.