Bachs Königin

Holland Baroque
Holland Baroque vertaalt mooiste orgelwerk van Bach naar orkest
do 9 feb 2023 20:00
do 9 feb 2023
20:00
  • do 9 feb 2023
    20:00
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

Johann Sebastian Bach centraal bij Holland Baroque

Zijn mooiste stukken schreef Bach misschien wel voor zijn lievelingsinstrument het orgel. Holland Baroque geeft deze meesterwerken door aan het orkest. Zo rijk als het organo pleno heeft geklonken op de Silbermann-orgels van Johann Sebastian Bach, zo horen we op donderdag 9 februari in De Grote Kerk deze klankweelde nu vertaald naar het orkestinstrumentarium van Holland Baroque. 

Hobo’s, ronkende strijkers, fagot en een volle continuo-groep brengen een ode aan het orgel: de onbetwistbare ‘koningin der instrumenten’.

De arrangementen zijn van Judith en Tineke Steenbrink. Tineke: “Het orgel kent een kleine groep van intens trouwe aanhangers. Met name de orgelwerken van Bach zijn populair onder hen: ze kennen vaak élke noot. Bij Holland Baroque vinden we het spannend om deze orgelwerken – samen met het orkest – op een andere manier te presenteren. De van Bach bekende combinatie van doorwrocht contrapunt, cantabile melodieën en speelse virtuositeit krijgt in dit repertoire gezelschap van de wat minder bekende, uitbundige kant van de grootmeester. Een muzikaal feest met de Koningin als stralend middelpunt.”

Lees HIER interview met Judith en Tineke Steenbrink: 'Onze arrangementen sturen we over en weer totdat wij allebei denken dat het goed is'

‘Holland Baroque brengt Bachs orgelpijpen aan het dansen’

de Volkskrant

Credits

-Viool I: Judith Steenbrink, Maya Webne-Behrman, Katarina Aleksić en Andrej Kapor
-Viool II: Chloe Prendergast, Sarah Papadopoulos, Joseph Tan en Kirsti Apajalahti
-Altviool: Stefano Rossi en Emma van Schoonhoven
-Cello: Tomasz Pokrzywinski en Osian Jones
-Contrabas: Michał Bąk
-Hobo I: Tatjana Zimre
-Hobo II: Rodrigo López Paz
-Fagot: Wouter Verschuren
-Orgel en klavecimbel: Tineke Steenbrink en Fritz Siebert

Holland Baroque
Holland Baroque is een eigenzinnig orkest dat op haar instrumenten durft te zingen, dansen, huilen en te lachen. Dit alles vanuit traditie, vernieuwing, verrassing en een vleugje entertainment. Het orkest Holland Baroque werkt sinds haar oprichting in 2006 samen met vele solisten, componisten, koren en theatermakers. Ontmoetingen met muzikale gasten mondden regelmatig uit in warme vriendschappen en ontsloten nieuwe klankwerelden.

Programma

Johann Sebastian Bach: Transcripties door Judith Steenbrink en Tineke Steenbrink, BWV 529 Sonata, BWV 648 Meine Seele erhebt den Herren, BWV 526 Sonata, BWV 592 Concerto en 974 Concerto, BWV 577 Fuga, BWV 595 Concerto, BWV 617 Herr Gott, nun schleuß den Himmel auf, BWV 582 Passacaglia, BWV 542 Fuga- BWV 615 In dir ist Freude.