Napolitana

Nederlands Blazers Ensemble
Met het Nederlands Blazers Ensemble naar de schoonheid van de Italiaans havenstad Napels
do 16 feb 2023 20:00
do 16 feb 2023
20:00
  • do 16 feb 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Beleef de sfeer van de Italiaanse havenstad Napels met het Nederlands Blazers Ensemble

Napels is een havenstad van een overweldigende schoonheid aan de Middellandse Zee. De stad gonst al eeuwenlang van emoties, van vis, familie, de Camorra en vooral muziek. Het Nederlands Blazers Ensemble brengt deze sfeer op 16 februari naar het Muziekcentrum met de voorstelling Napolitana.

Het Nederlands Blazers Ensemble speelt werken van maestro Domenico Scarlatti, in de achttiende eeuw de koning van het componistengilde, en van de eveneens  uit Napels afkomstige Iovanni Pergolesi. Maar ook muziek van de straat en uit de kroeg.

Gecombineerd met bijzondere gasten uit het hedendaagse Napels belooft dit programma een bijzondere mix te worden van oud en nieuw. Te gast is de levende legende Peppe Barra, die als geen ander Napolitaanse volksmuziek zingt, vol drama en humor. Hij wordt opgezweept door gitarist Paolo del Vecchio en Simone Bottasso op zijn Italiaanse organetto.

Het Nederlands Blazers Ensemble is een groep van ruim twintig topmusici die zo'n tachtig keer per jaar samenkomt om in binnen- en buitenland bijzondere programma's te spelen. Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma’s die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn.

Het NBE combineert eigentijdse en oude muziek van alle soorten en maten die de zinnen en verbeelding prikkelt. Ze is altijd op zoek naar intrigerende samenwerkingen met musici uit andere culturen en spannende combinaties met andere disciplines.

Inleiding door Gert Hage
Voorafgaand aan het concert vindt een gratis inleiding plaats over het programma. Die vindt plaats in de Kleine Zaal van het Muziekcentrum Enschede van 19.00 tot 19.30 uur. Er hoeft niet gereserveerd te worden voor deze inleiding. 
De inleiding wordt verzorgd door Gert Hage. Hij was journalist voor onder meer Vrij Nederland, HP/De Tijd en de Volkskrant. Hage woont en werkt sinds 2014 afwisselend in Amsterdam en in Napels, waarover hij het boek Napels, een duivels paradijs schreef.

Gratis inleiding door schrijver Gert Hage (Napels, een duivels paradijs): Van 19.00 tot 19.30 uur in Muziekcentrum Enschede. Aanmelden niet nodig.

‘Het energieke Nederlands Blazers Ensemble klinkt als een orkest op volle sterkte’

De Volkskrant

Credits

- Orkest: Nederlands Blazers Ensemble
- Solisten: Peppe Barra, gitarist Paolo del Vecchio en Simone Bottasso op organetto
- Muziek: Domenico Scarlatti en Iovanni Pergolesi