Ruysdael Kwartet speelt Beethoven en Widmann

Ruysdael Kwartet
Bezoekers op het puntje van hun stoel
do 9 feb 2023 20:00
do 9 feb 2023
20:00
  • do 9 feb 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Kleine Zaal

Ruysdael Kwartet weet te boeien met grote klassieke en romantische strijkkwartetten

Tijdens hun eerdere bezoeken aan Enschede heeft het Ruysdael Kwartet bewezen dat het ons niet alleen met de grote klassieke en romantische strijkkwartetten weet te boeien, maar dat het toehoorder ook met meesterwerken van de 20ste en 21ste eeuw op het puntje van hun stoel weet te krijgen. Op donderdag 9 februari speelt het kwartet in het Muziekcentrum werken van Beethoven en Widmann.

Het concert wordt geopend met een jeugdig kwartet van Beethoven. Het kostte Beethoven kennelijk nogal wat moeite om zijn eerste zes kwartetten op papier te krijgen. Toch laat hij in zijn Opus 18 zien dat hij de kunst van het componeren voor kwartet, zoals hem dat mede door zijn leermeester Haydn was bijgebracht, al volmaakt in de vingers had. Strijkkwartet Op. 18 nr. 4 staat in de voor Beethoven zo belangrijke toonsoort c-klein. Dat is ook de toonsoort van het derde pianoconcert, de laatste pianosonate en niet te vergeten van de vijfde symfonie. 
 
Naast dit werk van Beethoven verrast het Ruysdael Kwartet met een gloednieuw werk dat speciaal voor hen werd geschreven en dat de avond ervoor in Amsterdam in wereldpremière gaat: Jörg Widmanns Strijkkwartet nr. 9 (Studie über Beethoven XIV).

Widmann componeerde tussen 1997 en 2005 vijf strijkkwartetten waarvan nummer 3, De Jacht, inmiddels tot het standaardrepertoire is gaan behoren. "Na een onderbreking van 14 jaar zag ik mijn zesde strijkkwartet, Studie über Beethoven I, als een nieuw begin", aldus Widmann. "Met dit werk begon ik aan een nieuwe kwartet-cyclus waarvan ik nog niet weet waarheen die zal leiden. Vast staat wel dat ik in deze reeks een intensieve dialoog met de unieke en grootse kwartetkunst van Ludwig van Beethoven wil aangaan."

Widmann dompelt zich in zijn eigen kwartetten volledig onder in de wereld van Beethoven, roept flarden van herkenning op en gaat vervolgens zijn eigen briljante weg. Inmiddels is Widmann dus aangekomen bij Studie über Beethoven XIV. Voor deze nog niet eerder gehoorde compositie liet Widmann zich inspireren door Beethovens strijkkwartet Opus 131. 
 
Een bijna wereldpremière dus, gecombineerd met klassieke Beethoven, in de perfecte akoestiek van de Kleine Zaal van het Muziekcentrum in Enschede en dat allemaal uitgevoerd door het Ruysdael Kwartet dat, volgens een recensie in de Volkskrant, beschikt over een 'toverdoos van sferen en kleuren'.  

Onderdeel van:
De kleine WELKOMPAS

‘Een toverdoos van sferen en kleuren’

De Volkskrant

Credits

- Joris van Rijn: Viool
- Emi Ohi Resnick: Viool
- Gijs Kramers: Altviool
- Michael Müller: Cello

Programma

- L. van Beethoven: Strijkkwartet in c-kl. t. Op. 18 nr. 4
- J. Widmann: Strijkkwartet nr. 9 (Studie über Beethoven XIV)
(nieuwe compositie voor Ruysdael Kwartet geschreven, voorafgaand toelichting door leden van het kwartet en Ben Coelman, programmeur kamermuziek van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede)