PASSIE VOOR BACH - Dubbelconcerten van Bach en Telemann

Ensemble Himmelsburg
Bijzondere conversatie tussen de solo-instrumenten
zo 26 mrt 2023 11:00
zo 26 mrt 2023
11:00
 • zo 26 mrt 2023
  11:00
  Incl. garderobe
  De Grote Kerk, Enschede
  Op de Oude Markt
  Geweest

Concerten Telemann en Bach paren virtuositeit aan diepzinnigheid

De Passie voor Bachserie is een concertserie van vier concerten op zondag voor alle Bachliefhebbers, uitgevoerd door prominente musici. In dit derde concert op zondag 26 maart in De Grote Kerk hoor je onder meer werken van Bach en zijn muzikale vriend Telemann.

Bach en zijn muzikale vriend Telemann schreven graag concertante werken voor twee solisten. In zo'n werk gaan de solo-instrumenten een dialoog met elkaar aan en zijn we getuige van een bijzondere conversatie.

In dit programma staan werken centraal die geschreven zijn voor twee vioolsolisten of voor viool- en hobosolo. Heel beroemd is het concert in c-klein BWV 1060R voor hobo en viool, met dat onvergetelijk mooie langzame middendeel, maar het misschien wel nog bekendere concert voor 2 violen in d-klein BWV 1043 doet er zeker niet voor onder.

De concerten van Telemann zijn minder bekend dan die van vakbroeder Johann Sebastian, maar ze verdienen het om gehoord te worden. Ze paren virtuositeit aan diepzinnigheid en maken duidelijk waarom Bach tijdens de openbare concerten die hij organiseerde met het Collegium Musicum in Leipzig graag werken op de lessenaars zette van de componist die ooit aan de wieg stond van dat ensemble.

 

In de serie Passie voor Bach staat het meesterschap van Bach in al zijn facetten centraal. De concerten worden uitgevoerd door Ensemble Himmelsburg; Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft.
Het ensemble is vernoemd naar de beroemde slotkerk in Weimar waar Bach enkele jaren werkte. Op vier zondagen draagt het ensemble Bachs meesterschap uit. 

De serie Passie voor Bach is een co-productie van Phion, Orkest voor Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. In deze serie staan nog één concert geprogrammeerd: op 7 mei.

Speciale serieprijs
Bezoekers die voor alle vier concerten kaarten bestellen, kunnen gebruik maken van een serieprijs: Vier concerten voor 75 euro.

Klik HIER voor een interview met Erik Olsman, contrabassist en een van de oprichters van Ensemble Himmelsburg: "Als mensen zich ervoor openstellen, is er bijna niemand die de muziek van Bach niet mooi vindt"

Onderdeel van:
De kleine WELKOMPAS

De concerten van Telemann verdienen het om gehoord te worden

Credits

- Ensemble Himmelsburg
- Pieter Dirksen: Muzikale leiding en klavecimbel
- Carla Leurs: Soloviool
- Erna de Koning: solohobo

Programma

- J.S. Bach: Concert voor hobo en viool in c, BWV 1060R
- G.Ph. Telemann: Concert voor 2 violen in G, TWV 52:G1,
- G.Ph. Telemann: Triosonate in D, TWV 42:D1
- G.Ph. Telemann: Concert voor hobo en viool in c, TWV 52:c1
- J.S. Bach: Concert voor 2 violen in d, BWV 1043