PASSIE VOOR BACH - Jauchzet Gott

Ensemble Himmelsburg
Zou deze muziek voor Bachs eigen echtgenote bedoeld zijn geweest?
zo 7 mei 2023 11:00
zo 7 mei 2023
11:00
  • zo 7 mei 2023
    11:00
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

Heerlijke gedachte dat dit feestelijke werk wellicht geschreven is voor vader en dochter Wilcke

De Passie voor Bachserie is een concertserie van fantastische concerten op zondag voor alle Bachliefhebbers, uitgevoerd door prominente musici. Op zondag 7 mei speelt het ensemble Himmelsburg in De Grote Kerk een concert onder de noemer Jauchzet Gott met werken van Bach en zijn muzikale vriend Pisendel.

We weten niet voor welke gelegenheid de bekende cantate BWV 51 die in dit concert centraal staat, geschreven is. In Leipzig mochten vrouwen niet zingen in de kerk, maar de sopraanpartij is veel te ingewikkeld voor een jongensstem. Zou de muziek voor Bachs eigen echtgenote bedoeld zijn geweest?

Na het plotselinge overlijden van zijn eerste vrouw Maria Barbara hertrouwde Bach met de 20-jarige Anna Magdalena Wilcke, een uitmuntende sopraan die nog maar kort daarvoor Bachs eigen hofkapel in Cöthen was komen versterken.

Anna Magdalena was de dochter van een hoftrompettist in Weissenfels, waar Bach titulair hofcomponist was. Het is dus denkbaar dat de cantate aldaar heeft geklonken ter ere van de verjaardag van vorst Christiaan. We weten dat Bach daar in 1729 bij aanwezig was. Wat een heerlijke gedachte dat dit feestelijke werk voor sopraan en trompet wellicht geschreven is voor vader en dochter Wilcke.

 

In de serie Passie voor Bach staat het meesterschap van Bach in al zijn facetten centraal. De concerten worden uitgevoerd door Ensemble Himmelsburg; Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft.
Het ensemble is vernoemd naar de beroemde slotkerk in Weimar waar Bach enkele jaren werkte

De serie Passie voor Bach is een co-productie van Phion, Orkest voor Gelderland & Overijssel en Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede. 

Speciale serieprijs
Bezoekers die voor alle vier concerten kaarten bestellen, kunnen gebruik maken van een serieprijs: Vier concerten voor 75 euro.

Klik HIER voor een interview met Erik Olsman, contrabassist en een van de oprichters van Ensemble Himmelsburg: "Als mensen zich ervoor openstellen, is er bijna niemand die de muziek van Bach niet mooi vindt"

Credits

- Ensemble Himmelsburg
- Pieter Dirksen: Muzikale leiding en klavecimbel
- Carla Leurs: Solo-viool
- Griet De Geyter: Sopraan

Programma

- J.S. Bach: Sinfonia BWV 75,8
- J.S. Bach: Sonate voor viool en klavecimbel in G, BWV 1019
- J.G. Pisendel: Vioolconcert in g
- J.S. Bach: Cantate Jauchzet Gott in allen Landen, BWV 51