Omar Albertus

Moeder en zoon

Abdelkader Benali
Unieke, meeslepende en ontroerende voorstelling over moederliefde
vr 13 jan 2023 20:30
vr 13 jan 2023
20:30
  • vr 13 jan 2023
    20:30
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

Abdelkader Benali serveert in De Kleine Willem koffie, bakjes met olijven, komkommersalade en tapenade

We staan aan de keukentafel met Abdelkader Benali waar hij een Marokkaanse stoofschotel klaarmaakt. Benali hakt uien, schraapt worteltjes, marineert het schapenvlees en giet olie op de aardewerk tajine. Waar we staan, is De Kleine Willem in Enschede waar Benali op vrijdag 13 januari de voorstelling Moeder en zoon opvoert.

Ontspannen vertelt hij daar over de reis die hij met zijn moeder heeft gemaakt. Op die reis bracht hij in een ver land een bezoek aan een museum waar een schilderij van Rembrandt hangt dat hij al jaren wil zien. Het is De Thuiskomst van de verloren Zoon, het Bijbelse verhaal dat gaat over gastvrijheid en thuiskomen. Hij heeft zijn moeder meegevraagd, omdat hij het gevoel heeft door haar ogen nog dichter bij het geheim van het schilderij te komen. Benali hoopt ook tijdens deze reis de band met zijn moeder te verstevigen.

Ondertussen serveert Benali in De Kleine Willem koffie, bakjes met olijven, komkommersalade en tapenade en verspreidt een heerlijke geur van komijn en rode paprika in de tajine door de zaal. Meer en meer wordt het de reis van zijn moeder. Ze confronteert hem met zijn relatie tot zijn familie en hun gemeenschappelijke geschiedenis.

Moeder en zoon is een unieke, meeslepende en ontroerende voorstelling over moederliefde, de troost van goede olijfolie en de kracht van gastvrijheid en empathie. Het is een intiem verhaal waarin met humor en poëzie een prachtig portret wordt getekend van de universele band tussen moeder en zoon. Het is een voorstelling waarbij alle zintuigen worden geprikkeld.

‘Benali schrijft voor het eerst over complexe en ongrijpbare relatie tussen een moeder en zoon’

allesoverboekenenschrijvers.nl over boek Moeder en zoon van Abdelkader Benali
Omar Albertus
Abdelkader Benali