Das Lied von der Erde

Barbara Kozelj, Fabio Trümpy, Daniel Rowland , Natacha Kudritskaya en David Cohen
Wereldberoemde symfonische liederencyclus van Gustav Mahler in Muziekcentrum Enschede
za 27 aug 2022 20:00
za 27 aug 2022
20:00
  • za 27 aug 2022
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Unieke samenwerking van Stiftfestival en Wilminktheater brengt Das Lied von der Erde (arrangement Schönberg/Riehn) naar Muziekcentrum Enschede: kom luisteren

'De wijn wenkt al in gouden bokalen'. Zo begint het eerste van de zes liederen die samen Das Lied von der Erde vormen. Onder anderen mezzosopraan Barbara Kozelj en tenor Fabio Trümpy brengen dit meesterwerk van Gustav Mahler op zaterdag 27 augustus, samen met het Stift festivalorkest, in het Muziekcentrum in Enschede.

Mahler schreef deze symfonische liederencyclus in 1908 en 1909, in een tijd van persoonlijke tragedie. Zijn jonge dochtertje Putzi overleed en de Joodse componist, die te horen kreeg dat hij een ongeneeslijke hartkwaal had, moest vertrekken als dirigent van de Weense Staatsopera.

Hij liet zich voor de liederen inspireren door oude Chinese poëzie die eerst in het Frans was vertaald, en van daaruit in het Duits. De componist was al overleden toen de première van deze ontroerende meditatie over leven en dood werd uitgevoerd, eind november 1911 in München.

Voor de kamermuziekversie (van Schönberg) tijdens het Stiftfestival zijn de Sloveense mezzosopraan Barbara Kozelj en de Zwitserse tenor Fabio Trümpy uitgenodigd. Ze voegen zich bij het Stift Festival Orchestra, bestaande uit internationale solisten. 

Dit concert is het resultaat van de samenwerking tussen Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en het Stiftfestival.

'Dit wordt mijn meest persoonlijke werk'

Gustav Mahler over Das Lied von der Erde