Nederlands Studenten Orkest speelt Bruckner, Elgar en Richter

Nederlands Studenten Orkest
Amsterdamse celliste Ella van Poucke is soliste in prachtige Celloconcert van Edward Elgar
ma 20 feb 2023 20:15
ma 20 feb 2023
20:15
  • ma 20 feb 2023
    20:15
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Bruckner kreeg aan het eind van zijn leven de roem en de erkenning waarnaar hij tientallen jaren had uitgezien. Dit begon met de triomfale wereldpremière in 1884 van zijn zevende symfonie

Een podium boordevol met jong muzikaal talent. Maandag 20 februari komt het Nederlands Studenten Orkest met niet minder dan 85 musici naar het Muziekcentrum in Enschede. Voor een programma met de 7e Symfonie van Bruckner, het Celloconcert van Edward Elgar en een speciaal voor het NSO gemaakt werk van Christiaan Richter.

Het Nederlands Studenten Orkest is een landelijk projectorkest vol ambitieuze jonge studenten, die zich naast hun studie op hoog niveau bezighouden met klassieke muziek. Elk jaar geeft het NSO in februari concerten door heel Nederland.

Aan dirigent Jurjen Hempel de taak om al dit jonge talent in toom te houden. In de eerste plaats in de prachtige 7e Symfonie van Bruckner, de Oostenrijkse componist die dit werk in 1883 voltooide. Anders dan enkele romantische tijd- en landgenoten staat de diepgelovige Bruckner bekend om zijn monumentale werk.

Voor de pauze staat het Celloconcert in e van Sir Edward Elgar op het programma. Dit is Elgars laatste compositie, waarin hij de angst, wanhoop en desillusie die hij voelde na het einde van de Eerste Wereldoorlog in muziek omzet. Soliste in dit werk is de Amsterdamse Ella van Poucke.

Ella van Poucke wordt gezien als een van de meest toonaangevende cellisten van haar generatie. Deze waardering uitte zich onder meer door de toekenning van de prestigieuze Premio Chigiana in 2017, de recent toegekende Grachtenfestival Prijs en vele andere awards. 

Componist Christiaan Richter heeft speciaal voor het NSO een opdrachtcompositie gemaakt.

Programma

- Christiaan Richter – werk in opdracht
- Edward Elgar – Celloconcert in e
- Gustav Bruckner – Symfonie nr. 7 in E