Bagatelle
-
do 9 mrt 202320:00Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankjeMuziekcentrum, EnschedeKleine Zaal
De laatromantische muziek van Korngold werd lange tijd ondergewaardeerd. Daar is gelukkig verandering in gekomen. De Nederlandse Reisopera bracht een paar seizoenen geleden zijn opera Die tote Stadt zeer succesvol terug naar Nederland. Op donderdag 9 maart klinkt in de Kleine Zaal van het Muziekcentrum het strijksextet van Korngold. Zijn geniale Suite Opus 23 staat dan centraal.
Deze avond wordt de muziek verzorgd door Het Reizend Muziekgezelschap en Het Busch Trio. Zij brengen ook de heerlijke klanken van Mendelssohns grootse Pianotrio nr. 2. Dat alles voorafgegaan door een aantal verrukkelijke amuses: de Bagatellen van Dvořák.
Erich Wolfgang Korngold - zoon van een toonaangevend Weens muziekcriticus - stond in het vooroorlogse, nog keizerlijke Wenen bekend als buitengewoon wonderkind. Mahler, Puccini en Strauss bewonderden zijn kunnen als pianist en componist en op 12-jarige leeftijd ging zijn eerste muziektheaterwerk in première in de Weense Hofoper.
Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vreesde de familie Korngold dat hun Erich Wolfgang naar het front zou worden gestuurd, maar de keuringsarts herkende de jongeman en zorgde ervoor dat hij in Wenen kon blijven als dirigent van een militaire kapel.
Tijdens de oorlog voltooide hij zijn grote opera Die tote Stadt en daarna werkte hij tegelijkertijd aan een strijkkwartet, een strijksextet en een pianokwintet.
De Eerste Wereldoorlog van 1914 tot en met 1918 maakte korte metten met het keizerrijk, maar ook met de rechterarm van pianist Paul Wittgenstein, de broer van filosoof Ludwig. Speciaal voor diens linkerhand schreef Korngold in 1923 een hondsmoeilijk pianoconcert. Korngold was in goed gezelschap. Componisten als Ravel, Richard Strauss, Tansman, Prokofjev, Hindemith en Britten werden eveneens door Wittgenstein gevraagd om een compositie.
Zeven jaar later maakte Korngold op verzoek van de pianist een kamermuziekwerk en dat werd de Suite Op. 23. In deze geweldige, vijfdelige compositie waaraan naast de piano ook twee violen en cello meedoen, komt de hele Europese muziekgeschiedenis voorbij, van Bach, via Beethoven naar de laatromantiek en uiteraard ontbreekt de Weense wals niet.
Goed gesprek met Ben Coelman
Na afloop van dit concert vindt onder leiding van Ben Coelman een 'goed gesprek’ met de musici plaats.
‘Het Busch Trio is verschrikkelijk goed’
Credits
Het Reizend Muziekgezelschap:
-Maria Milstein (viool)
-Mathieu van Bellen (viool)
Busch Trio:
-Ori Epstein (cello)
-Omri Epstein (piano)
-Mathieu van Bellen (viool)
Het Reizend Muziekgezelschap
Violisten Maria Milstein en haar partner Mathieu van Bellen vormen de kern van Het Reizend Muziekgezelschap dat in diverse constellaties opereert. Naast hun beider solo-optredens is Mathieu ook als eerste concertmeester bij Phion werkzaam en is hij violist bij het gerenommeerde Busch Trio naast cellist Ori Epstein en diens broer, pianist Omri Epstein.
Busch Trio
Het Busch Trio nam enige tijd geleden alle kamermuziekwerken met klavierinstrument van Dvořák op voor het cd-label Alpha en in die hoedanigheid was Maria Milstein te gast voor een opname van de heerlijke Tsjechische melodieën die de serie Bagatellen in feite zijn. In dit concert live te beluisteren.
Programma
- A. Dvořák - Bagatellen Op. 47
- F. Mendelssohn - Pianotrio nr. 2 in c-kl.t. Op. 66
- E.W. Korngold - Suite voor twee violen, cello en piano linkerhand Op. 23