Coriolanus

Het Nationale Theater
William Shakespeares laatste tragedie, die hij schreef rond 1608, had ook in 2022 gemaakt kunnen zijn
vr 10 mrt 2023 20:00
vr 10 mrt 2023
20:00
  • vr 10 mrt 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Hypermoderne Shakespeare-tragedie met hoge hartslag, bloed en rake klappen: Coriolanus

Het stuk zou zomaar in 2022 geschreven kunnen zijn. Want Coriolanus, een tragedie van William Shakespeare, gaat boven alles over de gespannen verhouding tussen een volk en zijn leiders, tussen burgers en politiek. Vrijdag 10 maart speelt Het Nationale Theater deze spectaculaire voorstelling in het Wilminktheater.

In Coriolanus beschrijft Shakespeare vlijmscherp de werking van de politiek: hoe machtsgroepen opereren en hoe retoriek werkt. Ook legt hij de wispelturigheid van de publieke opinie bloot: we zien hoe het volk Coriolanus verafschuwt, dan weer toejuicht, om haar enkele scènes later te verbannen. 

Bovenal laat Coriolanus - uit ongeveer 1608, maar nog verrassend actueel - zien wat er in een samenleving gebeurt als verstand en gemeenschappelijk belang niet langer leidend zijn, maar emotie en opportunisme de boventoon voeren.

Regisseur Nina Spijkers zet niet een man, maar een vrouw (Yela de Koning) in de titelrol. “Coriolanus is woedend, en niet zonder redenen. Wat gebeurt er als deze woedende generaal geen man is, zoals bij Shakespeare, maar een vrouw? Waar woede bij mannen vaak gezien wordt als een kracht, worden boze vrouwen meestal weggezet als zwak of hysterisch. Terwijl zij zoveel redenen hebben om kwaad te zijn."

'Bij elke zin die ik las, dacht ik: dit moeten we spelen, dit is nu! Het zijn de boeren in hun tractoren naar het Binnenhof en de bestormers van het Capitool, maar óók de burgers in Groningen’

Nina Spijkers, regisseur Coriolanus
Gordon Meuleman

Credits

-Tekst: William Shakespeare
-Regie: Nina Spijkers, eindregie: Liesbeth Coltof
-Cast: Mariana Aparicio, Emma Buysse, Bram Coopmans, Fjodor Jozefzoon, Yela de Koning, Rick Paul van Mulligen, Betty Schuurman, Joris Smit en Jaap Spijkers

Het verhaal:
Wanneer generaal Coriolanus als winnaar terugkeert uit de oorlog, juicht het volk haar toe. En dat terwijl ze haar vóór de oorlog nog haatten. Gesteund door machtige vrienden stelt Coriolanus zich verkiesbaar voor het hoogste politieke ambt. Niets lijkt haar benoeming in de weg te staan, maar dan hitsen haar politieke vijanden het volk op. Wanneer de burgers kwaad het Capitool bestormen, moet Coriolanus vluchten. Uit wraak sluit zij zich aan bij de verslagen vijand; zij zal de stad waarvoor zij haar leven zo vaak waagde, vernietigen.