Tranen van Maria

Johannette Zomer en friends
Pergolesi’s bloedstollende Stabat Mater en lofliederen op de vrouw in programma ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag
zo 12 mrt 2023 14:30
zo 12 mrt 2023
14:30
  • zo 12 mrt 2023
    14:30
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt
    Geweest

Multidisciplinaire voorstelling door en voor vrouwen uit diverse culturen en met verschillende achtergronden

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag brengt sopraan Johannette Zomer nog één keer Tranen van Maria, zondag 12 maart te zien en te horen in de Grote Kerk. Het Stabat Mater van Pergolesi vormt de rode draad, naast verhalen van vrouwen van over de hele wereld, middeleeuwse lofzangen, Sefardische en Jiddische liederen maar ook hedendaags werk, allemaal rond het thema vrouw. 

Het Stabat Mater is door vele componisten op muziek gezet, maar niemand deed het zo indringend en ontroerend als Pergolesi. Dit middeleeuwse gedicht vertelt over Maria’s lijden vanwege haar gekruisigde zoon. Pergolesi’s muziek is de ruggengraat van het concert.

Tussen de delen door klinkt een palet aan vooral door vrouwen geschreven muziek. Zo belicht één van de eerste vrouwelijke componisten, Hildegard von Bingen, de mystieke kant van de vrouw in O Vis Aeternitatis.

Verder klinken er op vrouwen geïnspireerde Jiddische en Sefardische liederen en een religieus loflied uit de middeleeuwen. Enkele hedendaagse werken - Seufzer van Mathilde Wantenaar en Caris Mere van Gia Kancheli - zullen indringend commentaar geven op het thema van dit concert. 

Johannette Zomer en friends bestaan uit: Johanette Zomer (sopraan), Cécile van de Sant (mezzosopraan), Rolinha Kross (wereldmuziek), Tis Marang (contrabas en gitaren), Saffraan (ritueel drumtheater) en het Tulipa Consort.

Klik HIER voor een interview met Johannete Zomer: 'In tijden van crisis en van lijden zijn het de vrouwen die de eenheid bewaren.'

Onderdeel van

'Het meest volmaakte en ontroerende duet dat ooit van de pen van een componist is gevloeid'

Filosoof (en componist) Jean-Jacques Rousseau over het eerste deel van het Stabat Mater van Pergolesi

Credits

Johannette Zomer (sopraan) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Haar repertoire reikt van de middeleeuwen tot en met de 21ste eeuw. Johannette geeft regelmatig recitals, vertolkt rollen in grote opera’s en verleent haar medewerking aan cd-opnames. In 2013 richtte zij haar eigen ensemble op, het Tulipa Consort, met als doel muziek uit de zeventiende en vroege achttiende eeuw te verkennen.

Cécile van de Sant is een mezzo-sopraan met een stem - omschreven door dirigent Nicholas McGegan - als ‘donkere chocolade met 80 procent cacao’. 

Rolinha Kross is een Nederlandse zangeres  die al vanaf jonge leeftijd werd gefascineerd door Oost-Europese muziek en de Jiddische taal. Zij volgde de zangopleiding jazz/lichte muziek op het Conservatorium in Hilversum (nu Amsterdam).

Tis Marang studeerde klassieke contrabas aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Hij werkte mee aan talrijke concerten en opnames - van klezmer tot jazz en en van bluegrass tot tango - in heel Europa en in de Verenigde Staten. 

Saffraan - Ritueel Drumtheater werd in 2013 opgericht door Barbara Loen, Sahaja Pragt en Irmgard Cottaar, die middels hun framedrums hun passie, voor ritme, rituelen en klank delen met elkaar en hun publiek. 

Het Tulipa Consort specialiseert zich in vocaal repertoire van de zeventiende en vroege achttiende eeuw. Het Tulipa Consort bestaat uit: Elisabeth Ingenhousz, Franc Polman, Marc Cooper, Remy Baudet (viool), Ruben Sanderse (altviool), Anne-Linde Visser (cello), Tis Marang (violone) en Vincent van Laar (orgel).

Aangrijpend is het verhaal over de Oegandese Malaika Oringo, tegenwoordig woonachtig in Friesland. Op zeer jonge leeftijd raakt ze in de oorlog haar vader kwijt en als ze negen is sterft haar moeder. De kinderen raken op drift, alle stabiliteit verdwijnt uit hun leven.
Op 16-jarige leeftijd wordt Malaika onder valse voorwendselen naar Nederland gelokt waar ze jarenlang dingen moet doen die ze absoluut niet wil. Ze wordt gered uit deze slavernij en gaat studeren.
Tegenwoordig werkt ze bij het Leger des Heils in Brussel en niet lang geleden mocht ze spreken voor het Europees Parlement. Met haar stichting Footprint to Freedom ondersteunt Malaika slachtoffers van mensenhandel. “Ik draag mijn littekens met trots om andere vrouwen te laten zien dat er leven is aan het eind van de tunnel.”

Programma

- G.B. Pergolesi (1710-1736) - Stabat Mater 
- Hildegard von Bingen (1098-1179) - O Vis Aeternitatis
- M. Wantenaar (1993-) - Seufzer
- A. Vivaldi (1678-1741) - Sinfonia Al Santa Sepolcro'
- G. Kancheli (1935-2019) - Caris Mere Cantiga de Santa Maria No.100
- Jiddische en Sefardische liederen