La Voix Humaine

LEKS compagnie met Ekaterina Levental
Vijf ★★★★★ sterren-voorstelling - Nooit klonk liefdesverdriet zo hartverscheurend mooi
zo 30 apr 2023 14:30
zo 30 apr 2023
14:30
  • zo 30 apr 2023
    14:30
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

Een geheel nieuwe dimensie aan klassieker La Voix Humaine

Een echte klassieker, deze La Voix Humaine, maar nu met een camgirl als hoofdpersoon. De bekende monoloog La Voix Humaine werd in 1930 geschreven door Jean Cocteau. Françis Poulenc bewerkte het stuk in 1959 tot een opera in één acte. In de enscenering van mezzosopraan Ekaterina Levental verzet een vrouw zich wanhopig tegen het definitieve afscheid van haar ex via een videochat. Of staat er meer op het spel? Op zondag 30 april staat deze bijzondere uitvoering in De Kleine Willem in Enschede. Nooit klonk liefdesverdriet zo hartverscheurend mooi. Het stuk is een aangrijpende en zeer actuele solo van Ekaterina Levental.

LEKS ontwikkelde speciaal voor dit project een multimedia-installatie. Via een webcam probeert de hoofdpersoon krampachtig de verbinding met de buitenwereld intact te laten. Ze faalt daar jammerlijk in. De soms lastig te definiëren grens tussen fantasie en werkelijkheid in de moderne media met ‘alternatieve waarheden’ als gevolg, wordt verbeeld in de live videochat die deze enscenering feitelijk is.

Waar gaat La Voix Humaine over?
Een vrouw heeft haar ex aan de telefoon, met wie ze vijf jaar lang een relatie heeft gehad. Zij is wanhopig op zoek naar houvast. Hij is zwak. Hij liegt tegen haar. Zij weet dat.
Oorspronkelijk (in 1930) was het een toneelstuk van Jean Cocteau, in 1959 bewerkt door Françis Poulenc tot een opera in één acte.
Chris Koolmees creëerde een enscenering die een geheel nieuwe dimensie toevoegt aan deze klassieker, namelijk de mens die onthecht raakt van de samenleving, in een gevaarlijk spel met steeds wisselende waarheden. Dit spel eindigt onvermijdelijk, abrupt en onverbiddelijk: verbinding verbroken, het licht valt uit, het spel is over.

Lovende recensies
Dagblad van het Noorden geeft vijf ★★★★★ sterren:
‘Levental bracht in haar verslag van wanhoop en aftakeling theatraal even indringend als vocaal; ze is een geweldige zangeres’

NRC geeft vier ★★★★ sterren:
Indrukwekkend krachtenspel van mezzo Ekaterina Levental’

De Theaterkrant schrijft:
‘Deze monoloog is een kleine voorstelling, maar hij is van een ongelofelijke kracht’

La Voix Humaine duurt 60 minuten. De voorstelling wordt in het Frans gezongen met Nederlandse ondertiteling.

'Verhalen vormen de basis voor begrip en inzicht'

LEKS Compagnie

Credits

Een productie van LEKS compagnie in samenwerking met Oranjewoud Festival, met:
Ekaterina Levental: spel en zang
Yoram Ish-Hurwitz: piano

Wat is de LEKS Compagnie?
LEKS brengt verhalen op het snijvlak van klassieke muziek en theater. Van grote zaal tot intieme
huiskamersetting, LEKS maakt prikkelend muziektheater voor een divers publiek.
LEKS Compagnie bestaat uit performer Ekaterina Levental en vormgever Chris Koolmees.
Sinds
2012 maakt LEKS compact muziektheater; ontroerend, confronterend actueel en altijd verrassend
dichtbij.

Wie is Ekaterina Levental?
Ekaterina Levental studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en harp aan de Conservatoria van Enschede, Detmold (Duitsland) en Rotterdam. Ekaterina maakt op dit moment carrière als operazangeres en theatermaker. 
Zij maakt deel uit van Duo Bilitis, waarmee zij diverse internationale prijzen won.  Recentelijk maakte Ekaterina haar debuut bij de Nationale Opera en gaf wereldwijd concerten.

Wie is Chris Koolmees?
Chris Koolmees start zijn loopbaan als decorontwerper voor diverse theatergroepen. Sinds 1989 werkt hij als vormgever voor tv producenten en ontwerpt hij decors en leaders. Daarnaast werkt hij als conceptontwikkelaar en vormgever aan tentoonstellingen en experiences. Hij ontwikkelt interactieve installaties voor de publieke ruimte en past deze ook toe in zijn theatervormgeving.
In zijn werk als theaterregisseur onderzoekt hij nieuwe wegen om klassieke en hedendaagse muziek te ensceneren.

Programma

- Francis Poulenc - La Voix Humaine (versie voor sopraan en piano, tekst: Jean Cocteau)