Climb the Sky

Nederlands Dans Theater
Nederlands Dans Theater introduceert nieuwe inspirerende choreograaf Noé Soulier
di 28 mrt 2023 20:00
di 28 mrt 2023
20:00
  • di 28 mrt 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Twee premières op één avond met Nederlands Dans Theater

Het Nederlands Dans Theater introduceert op dinsdag 28 maart in het Wilminktheater voor de voorstelling Climb the Sky een nieuwe, inspirerende stem in het gezelschap: choreograaf Noé Soulier. Ook is er een samenwerking van Crystal Pite met de NDT 2-dansers voor haar werk Ten Duets on a Theme of Rescue. Ook bijzonder is de terugkeer van Out of Breath  van Johan Inger. 

Crystal Pite: Ten duets on a theme of rescue
‘’Ik hou van het woord redding. Het vertelt een heel verhaal in één enkel woord,’’ zegt de internationaal gerenommeerde choreograaf Crystal Pite. “De creatie van dit werk was een opgraving. Nadat ik de choreografie had opgebouwd, zocht ik in de choreografie naar beelden die redding opriepen; beelden die al in de bewegingen aanwezig waren als fragmenten van een onverteld verhaal.”

Noé Soulier: Climb the Sky
De Franse choreograaf Noé Soulier bevraagt de manier waarop we gebaren waarnemen en interpreteren en verkent dans door middel van verschillende technieken.
In projecten zoals het boek Actions, mouvements et gestes en het werk Mouvement sur movement uit 2013, introduceert Soulier een discrepantie tussen het discours en de gebaren die ermee gepaard gaan. Op die manier probeert hij het lichamelijke geheugen van het publiek te activeren via bewegingen die refereren aan afwezige objecten of gebeurtenissen.

Johan Inger: Out of breath
Out of Breath van de Zweedse choreograaf Johan Inger is een werk over de viering van leven en dood, en onze menselijke trotsering van de onontkoombaarheid daarvan. ’’Ik creëerde Out of Breath tijdens een tumultueuze tijd in mijn leven toen de dramatische geboorte van mijn dochter op brute wijze het besef aanwakkerde dat het leven al vanaf het begin uiterst fragiel kan zijn”, aldus de choreograaf.”
Inger: ‘’Het stuk gaat in op de steeds aanhoudende aanwezigheid van de dood, hoe we de neiging hebben om te vergeten dat dit een onderdeel is van ons dagelijks leven, maar ook hoe deze angst voortdurend wordt overtroffen en overstegen door de passie voor het leven.’’

Bij deze voorstelling wordt voorafgaand een inleiding gehouden.

Lees HIER een interview met Crystal Pite: ‘Redding vertelt een heel verhaal in één enkel woord’

Bij deze voorstelling wordt voorafgaand een inleiding gehouden.

‘De jonge dansers van NDT 2 zijn een bewegend kunstwerk’

De Volkskrant

Programma

-Noé Soulier: Climb the sky (wereldpremière)
-Johan Inger: Out of breath
-Crystal Pite: Ten duets on a theme of rescue (NDT-première)