Cello Octet Amsterdam - Foto: Merlijn Doomernik

Sgt Pepper's Lonely Hearts Cello Band

Cello Octet Amsterdam
‘We mogen dit gerust het concert van het jaar noemen’
za 22 apr 2023 20:00
za 22 apr 2023
20:00
 • za 22 apr 2023
  20:00
  Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
  Muziekcentrum, Enschede
  Grote Zaal
  Geweest

Cello Octet Amsterdam speelt The Beatles’ meest revolutionaire album wél live

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band was voor The Beatles hun meest revolutionaire album. Cello Octet Amsterdam waagt het om op zaterdag 22 april in het Muziekcentrum Enschede een arrangement te spelen van de meest invloedrijke popplaat aller tijden.

Op Sgt. Pepper’s werden in 1967 alle pop- en rockwetten verbroken. Er stonden geen losse nummers op, maar het was een totaalconcept. Het was een album waarop ze in de studio ongekende experimenten loslieten omdat George, Paul, John en Ringo wisten dat ze het toch nooit live gingen uitvoeren.

Hoe ga je Lucy in the Sky with Diamonds of A Day in the Life laten klinken op acht cello’s? Dat is een enorme technische en artistieke uitdaging die alleen een zeer ervaren vakman en grote creatieve geest, die ook nog alles weet van pop en rock, kan aangaan. Eigenlijk is er maar één persoon om dit aan toe te vertrouwen: de Nederlands-Amerikaanse componist, gitarist en popzanger David Dramm. De iconische songs - nog altijd grensverleggend én aanstekelijk - klinken als nooit tevoren.

Het podiumbeeld maakt de opwinding voelbaar die Sgt. Pepper’s in de kunstwereld teweegbracht. Psychedelisch design, popart en Indiase motieven vormen het natuurlijke decor voor het iconische album, maar weerspiegelen ook de tijdgeest. Met vormgeving en projecties wordt een omgeving geschapen die het octet neerzet als een revolutionaire celloband.

‘Het concert van het jaar’
De Volkskrant is lyrisch over dit concert van het Cello Octet Amsterdam: ‘’De Beatles stonden er al om bekend dat elk nummer een compleet eigen sound had. Dat is in deze bewerking op een briljante manier nagevolgd, gebruikmakend van de ongekende mogelijkheden die de cello in zich bergt. Maar het is natuurlijk de – compleet uit het hoofd gespeelde – muziek die maakt dat we dit gerust het concert van het jaar kunnen noemen.’’

‘Cello Octet Amsterdam is een schat. Het is een geweldig voorbeeld voor de muziekwereld’

De wereldberoemde cellist Yo-Yo Ma

Credits

-Cello Octet Amsterdam: Alistair Sung, Claire Bleumer, Esther Torrenga, Genevieve Verhage, Rares Mihailescu, René van Munster, Sanne Bijker en Sanne van der Horst.

Cello Octet Amsterdam
Het Cello Octet is een avontuurlijk collectief van cellisten, dat staat voor nieuwe muziek en interdisciplinaire voorstellingen. In de hedendaagse muziekwereld is het Octet een begrip geworden,  onder meer door samenwerkingen met componisten als Philip Glass, Sofia Gubaidulina, Arvo Pärt, Michael Gordon en Kate Moore.
Arvo Pärt zei na de première van zijn eerste stuk voor het Octet: “Het Octet is goud waard, ik heb dit ensemble 10 jaar te laat ontdekt.’’
De cellisten manifesteren zich als een hechte celloband van wereldklasse, maar ook als baanbrekende performers in theatervoorstellingen.

Programma

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, With a Little Help from My Friends, Lucy in the Sky with Diamonds, Getting Better, Fixing a Hole, She's Leaving Home, Being for the Benefit of Mr. Kite!, Within You Without You, When I'm Sixty-Four, Lovely Rita, Good Morning Good Morning en A Day in the Life.