Bart Grietens

Wat vreet er aan Donnie Druif (8+)

MaxTak en Marmoucha Orchestra
Voorstelling vol betoverende livemuziek en zang van hier tot aan het Verre Oosten en weer terug
zo 30 apr 2023 14:30
zo 30 apr 2023
14:30
  • zo 30 apr 2023
    14:30
    Incl. garderobe
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Donnie Druif raar? Donnie vindt dat zelf helemaal niet

Donnie’s familie is raar. Dat vindt iedereen die ze kent. Ze zeggen het niet hardop maar ze kijken en ze fluisteren. Hoe raar wordt zondag 30 april in de Pay. Zaal van het Wilminktheater duidelijk bij de voorstelling Wat vreet er aan Donnie Druif.

Donnies vader is er niet meer, zijn broertje Eppie is verstandelijk beperkt, zijn zus gaat schuil achter zoveel make-up dat Donnie haar nooit herkent bij het ontbijt (als ze al ontbijt hebben, want er is geen geld) en hun moeder… ja, hoe noem je een moeder die het huis al jaren niet uit is geweest en zittend op de bank slaapt en eet? Ze eet zoveel dat Donnie zich afvraagt hoelang de vloer het nog houdt en of ze de verjaardag van Eppie nog gaat halen.

Iedereen vindt zijn familie vies, dom, arm en achterlijk, maar dat kan Donnie niks schelen want in zijn hoofd hoort hij de muziek uit het land van zijn vader. Met muziek eronder lijkt alles mooier en hoeft hij zelf tenminste niet te praten. Totdat er een meisje in hun dorp komt wonen dat alleen maar kijkt… naar hem, naar Donnie Druif.

Het is een voorstelling vol betoverende livemuziek en zang van hier tot aan het Verre Oosten en weer terug. Het gaat over knellende familiebanden en onvoorwaardelijke liefde en over het vinden van je eigen stem. De voorstelling is losjes gebaseerd op het boek en de film What's eating Gilbert Grape met Leonardo DiCaprio en Johnny Depp als de twee broers.

Mooie recensies
De Theaterkrant heeft genoten: ‘’De acteurs zingen en spelen hun rollen geloofwaardig en gooien er zó veel energie in dat we als publiek voelen hoe overspannen hun personages zijn. Het virtuoze spel en de Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse muziek geven de voorstelling een rijke sfeer.’’

Het Parool geeft vier ★★★★ sterren: “Een overtuigende hoofdrol van Jip Bartels. In een solo over het verlies van haar grote liefde snijdt La Roses stem loepzuiver en met hoge uithalen dwars door je ziel. Gedurende een groot deel van het stuk speelt en danst het driekoppige Marmoucha Orchestra met en tussen de acteurs. De oosterse klanken op oed, viool en piano werken aanstekelijk.”

-De voorstelling is geschikt voor iedereen van 8 jaar en ouder.
- Jeugd en jongeren mogen gratis naar de voorstelling, maar kaarten dienen wel gereserveerd te worden.

‘Hartverwarmend verhaal over een familie in puin’

Het Parool

Credits

-Spel en zang: Jip Bartels, Korneel Defrancq, Isha Ferdinandes en Jeannine La Rose
-Live muziek: Marmoucha Orchestra

MaxTak
MaxTak maakt muziektheater van universele verhalen met urgente thema’s. Ze draaien de zaken graag om. ‘’Elk perspectief is interessant. Het is nooit eenduidig, niemand heeft gelijk en niemand is heilig’’, zo laat men weten. ‘’MaxTak hoopt je te verleiden om verder te kijken dan je eigen kader en probeert dat wat je niet kent toch invoelbaar en voorstelbaar te maken. Dat doen we met humor en compassie en bovenal samen met heel veel talentvolle vakgenoten.’’