De scheepsjongens van Bontekoe (9+)

Theatergroep De Jonge Honden
Het beroemde boek op z’n kop gezet in razend spannende voorstelling
za 6 mei 2023 19:30
za 6 mei 2023
19:30
  • za 6 mei 2023
    19:30
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Avontuurlijke familievoorstelling met vragen over thema's die nu spelen

Na het succesvolle Oorlogswinter is Theatergroep De Jonge Honden op zaterdag 6 mei terug in het Wilminktheater met De scheepsjongens van Bontekoe. Het beroemde boek wordt op z’n kop gezet in deze razend spannende voorstelling die geschikt is voor iedereen van 9 jaar en ouder.

Drie vrienden gaan aan boord op het schip de Nieuw Hoorn. De bestemming is Oost-Indië. Onderweg vertellen oudere matrozen stoere verhalen over hoe het daar is.
Als het schip midden op zee in brand vliegt en ze aanspoelen op een dichtbegroeid eiland, belanden de vrienden in een totaal ander avontuur dan ze van tevoren verwacht hadden.
Tijdens hun zwerftocht door de wildernis van een onbekend eiland leren ze steeds meer over zichzelf en de wereld. Hoe dieper ze het land intrekken, hoe meer ze zich afvragen waarom ze eigenlijk van huis zijn gegaan.  

De scheepsjongens van Bontekoe is een avontuurlijke familievoorstelling die vragen oproept over thema's die nu spelen:
-Met welke vooroordelen voeren Nederlandse scheepsjongens naar het Oosten?
-Wat had Nederland überhaupt in Indonesië te zoeken?

De scheepsjongens van Bontekoe is een avonturenverhaal waarvan je op het puntje van je stoel belandt, maar die je ook oproept om altijd kritisch te blijven kijken naar de verhalen die je verteld worden. Zoals Theaterkrant.nl het zegt: "De Jonge Honden maakt op scherpe wijze inzichtelijk dat deze bewerking een nieuw perspectief aanmeet op dit verhaal."

Het boek
Het jeugdboek De scheepsjongens van Bontekoe is in 1924 geschreven door Johan Fabricius en is geïnspireerd door het eerste deel van het Journaal van Bontekoe over een zeereis in de Gouden Eeuw.

Bijzondere gametechniek laat tijger over podium sluipen
Door een bijzondere techniek sluipen er jungledieren over het podium. Videokunstenaar Wieger Steenhuis creëert realtime video's en visuals. De beelden worden tijdens de voorstelling live op het podium aangestuurd door de acteurs, gerenderd, en op datzelfde moment geprojecteerd. Het is een techniek die op dit moment voornamelijk in de game-industrie wordt gebruikt.

Klik HIER voor een interview met regisseur Jolmer Versteeg: 'Door het boek voor theater te bewerken, krijgen we de kans een perspectief toe te voegen'

'De Jonge Honden levert een frisse adaptatie van dit oudhollandse avonturenboek'

De Theaterkrant

Credits

-Spel: Yari van der Linden, Pleun de Roode, Jelle Mensink, Rosa Weekers, Annabelle Hinam en Miracle van de Ruit
-Regie: Jolmer Versteeg
-Muziek: Sebastiaan Flier en Arjen Dijkstra
-Choreografie: Sophia van der Putten

Wie zijn De Jonge Honden?
De Jonge Honden wil op een toegankelijke, nieuwsgierige en verbindende wijze brengen het publiek met (locatie)theater in aanraking brengen met de verhalen die liggen verscholen in een landschap, de geschiedenis of historische locatie. ‘’Wij vertellen verhalen die vertrekken vanuit (im)materieel cultureel erfgoed en historische gebeurtenissen’’, zo laat de club weten. ‘’De afgelopen jaren maakten wij onder meer Operatie IJssellinie, Oorlogswinter en Spaghettirellen.’’

Met hun producties maken ze het publiek bewust van wat zich heeft afgespeeld in het landschap, de plek en de omgeving waar zij zich dagelijks in bevinden. Het alledaagse krijgt zo onalledaags reliëf. ‘’Met de keuze voor unieke verhalen die juist niet voortkomen uit de reguliere canon, maar verscholen liggen in de kieren van het historisch archief, willen we op avontuurlijke, laagdrempelige en verrassende manier een nieuw bewustzijn kweken bij het publiek.’’