Peter Beets- Foto: Robert Verhoeve

First Class Jazz Ticket to… Paris

Peter Beets & New Jazz Orchestra
Swingende reis door het Franse muzieklandschap
za 6 mei 2023 20:00
za 6 mei 2023
20:00
  • za 6 mei 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Peter Beets en New Jazz Orchestra op swingende reis door Franse muzieklandschap

Peter Beets en het New Jazz Orchestra nemen op zaterdag 6 mei in het Muziekcentrum Enschede bezoekers mee op een swingende reis door het Franse muzieklandschap. De achttienkoppige bigband laat swing, blues en improvisatie los op een klassiek Frans repertoire.

Toen de jazz ruim honderd jaar geleden overwaaide van de Verenigde Staten naar Europa was Frankrijk het eerste land waar het binnenkwam en direct omarmd werd. Niet alleen ontstond er een rijke jazzscene, het genre liet ook haar sporen achter in de klassieke muziek zoals te horen in het werk van componisten als Saint-Saëns, Debussy en Ravel.

Peter Beets beheerst de kunst om de geoefende luisteraar te blijven verrassen en de ontdekkende luisteraar verliefd te laten worden op jazz. Met zijn talent en eindeloze energie weet hij de bigband te laten stralen en tilt hij de band en het programma naar het hoogste niveau.

‘’Toen de jazz ruim honderd jaar geleden overwaaide van de Verenigde Staten naar Europa was Frankrijk het eerste land waar het binnenkwam en direct omarmd werd’’, zo zegt Peter Beets tegen Klassieke Zaken. ‘’Niet alleen ontstond er een rijke jazzscene, de jazz beïnvloedde ook het werk van de klassieke componisten. Bepaalde akkoordenschema’s van bijvoorbeeld Poulenc en Saint-Saëns zijn honderd procent jazz en de rijke klanken van Ravel met al die prachtige kleurnoten hebben alles te maken met de muziek van de Creolen in New Orleans.’’

Franse romantici braken volgens Klassieke Zaken met de geldende regels en juichten het ongebruikelijke toe. Persoonlijke expressie werd het credo. Dat sluit naadloos aan bij de jazzmuziek. ‘’We voegen in ons nieuwe programma originaliteit en rauwheid toe, maar laten daarbij de schoonheid en de klasse van de composities intact.’’

‘Bepaalde akkoordenschema’s van Poulenc en Saint-Saëns zijn honderd procent jazz’

Peter Beets
René Dissel
Peter Beets

Wie is Peter Beets?
Wereldwijd wordt Peter Beets gezien als een van de beste jazzpianisten aller tijden. Met zijn succesvolle optredens en geliefde bewerkingen van klassieke muziek heeft hij een vaste schare trouwe fans opgebouwd.
In zijn prijzenkast staan onder meer een Edison (2010), de Prix Martial Solal (1998) en de Pall Mall Export Swing Award (1988).
Beets levert ongekend goed ontvangen jazzalbums af.