Zus van mijn zus

Via Rudolphi Producties
Vier ★★★★ sterren: 'Een subtiel kleinood over rouw, familie, venijn en het leven'
vr 19 mei 2023 20:30
vr 19 mei 2023
20:30
  • vr 19 mei 2023
    20:30
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

Een portret van twee springlevende zielen en hun vele dierbare doden - met Ariane Schluter en Marisa van Eyle voor het eerst samen op het toneel

Zus van mijn zus is een lofzang op het leven en een ode aan onze doden. Het is een levendige trip down memory lane. Deze rijkgevulde theateravond kent twee topactrices: Ariane Schluter en Marisa van Eyle. Ze zijn op vrijdag 19 mei te zien en te beleven in De Kleine Willem.

Twee zussen, beiden ouder dan ze willen toegeven, treffen elkaar voor het eerst sinds jaren weer. Aanleiding is een brief van de gemeente: het graf van hun vijftig jaar geleden overleden zusje zal worden geruimd, tenzij de grafrechten worden verlengd. Ineens staan de zussen voor de praktische keuze: Wat doen we met Coosje?

Ontelbare herinneringen, gedachten en emoties passeren al snel de revue. Zo ontstaat een portret van twee zussen die ooit drie zussen waren. Heden en verleden gaan naadloos in elkaar over, met de dood als onlosmakelijk deel van het leven. Intiem en nietsontziend. Een levenslustige voorstelling over dood, familie en liefde.

'Ontroerende ode aan het leven'

De eerste recensenten die de voorstelling hebben gezien, zijn aangenaam verrast. ''IJzersterk spel, melancholische muziek en beeldende teksten zorgen voor rillingen én tranen'', zegt het Parool.
De Theaterkrant meldt: ''Een ontroerende ode aan het leven. Iedereen, (dode) zus of geen zus, zal zich herkennen in dit liefdevolle portret van een familie, voor wie de dood een onlosmakelijk deel van het leven is geworden.''

De Telegraaf geeft vier ★★★★ sterren: ''Zus van mijn zus is een subtiel kleinood over rouw, familie, venijn en het leven. Naturel, met humor en oog voor detail gespeeld.”

Klik HIER voor een interview met Ariane Schluter en Marisa van Eyle: 'Familiebanden zijn een onuitputtelijke bron voor theater"

 

'IJzersterk spel, melancholische muziek en beeldende teksten zorgen voor rillingen én tranen'

Het Parool

Credits

-Tekst: Peer Wittenbols
-Regie: Belle van Heerikhuizen
-Scenografie: Ruben Wijnstok

Ariane Schluter speelde na de Toneelacademie Maastricht bij verschillende gezelschappen, waaronder lange tijd bij Het Nationale Theater. Voor haar rollen in Strange Interlude (2003) en Eden (2004) ontving zij de Theo d'Or toneelprijs en in 2010 ontving zij de Theo Mann-Bouwmeesterring. Behalve op het toneel is Ariane ook te zien in vele films en series. In 1994 won ze Gouden Kalveren voor 06 en Een goed leven. En in 2017 kreeg ze de MIFF Award voor haar rol in Lucia de B.

Marisa van Eyle studeerde aan de Toneelacademie Maastricht, maakte deel uit van theatergezelschap De Trust en speelt bij Het Toneel Speelt. Zo speelde ze in het vierluik De geschiedenis van de familie Avenier van Maria Goos. In 1994 won ze de Colombina. Ze is ook te zien in films en series, waaronder Abeltje, Zwartboek en Alles is liefde. In 2001 won ze een Gouden Kalf.

Peer Wittenbols schrijft toneelteksten, scenario’s, liedteksten, verhalen en gedichten. Hij studeerde aan de Toneelacademie Maastricht. Tot eind 2008 was hij als huisschrijver verbonden aan Toneelgroep Oostpool. Hij schreef onder meer voor Het Zuidelijk Toneel, De Toneelmakerij en de Rotterdam Connectie. Zijn werk wordt ook in het buitenland gespeeld. Met zijn teksten won hij de Van der Vlies prijs (1979), de Kaas & Kappes toneelschrijfprijs (2004 en 2005) en in 2013 won hij de Annie M.G. Schmidtprijs.