Marta Syrko

Dorian

ISH Dance Collective i.s.m. Het Nationale Ballet
Verschillende dansstijlen vloeien op verrassende wijze samen tot meeslepende mix van hiphop en ballet
do 25 mei 2023 19:30
do 25 mei 2023
19:30
  • do 25 mei 2023
    19:30
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Dorian spannende dansthriller naar het beroemde boek van Oscar Wilde

Na de successen van Narnia en GRIMM is Dorian (14+) de derde gezamenlijke productie van choreografen Ernst Meisner en Marco Gerris. In deze bewerking van The Picture of Dorian Gray, het beroemde boek van Oscar Wilde uit 1891, kiezen de twee voor een thrillerachtige benadering vol spanning. De voorstelling is op donderdag 25 mei te zien in het Wilminktheater. 

Behalve de dansers van de Junior Company en ISH Dance Collective werken dit keer ook dansers van Het Nationale Ballet aan de productie mee.

Meisner en Gerris volgen in hun productie de verhaallijn van Wilde's boek, maar plaatsen het verhaal in een excentrieke, eigentijdse setting.

Hoofdpersoon Dorian slaat in zijn zucht naar schoonheid en adoratie volkomen door, met alle gevolgen van dien. Hij belandt in een neerwaartse spiraal en raakt verstrikt in een labyrint waarin hij realiteit en fantasie niet meer kan scheiden.

Net als in Narnia en GRIMM laten Meisner en Gerris ook bij Dorian verschillende dansstijlen op verrassende wijze samenvloeien tot een bruisende mix van hiphop en ballet.

Nieuwe live uitgevoerde muziek
Joey Roukens, een van Nederlands bekendste jonge componisten van dit moment, schrijft speciaal voor Dorian een nieuw avondvullend muziekstuk. Hij componeerde de afgelopen jaren werken voor diverse Nederlandse en internationale orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, waarvan hij ‘composer in residence’ was.

Dorian is geschikt voor iedereen van 14 jaar en ouder.

Klik HIER voor een interview met balletchoreograaf Ernst Meisner en hiphopchoreograaf/regisseur Marco Gerris: 'Het is bijna éng harmonieus'

 

Luister hier naar de podcast over Dorian:

'De fantasierijkste dansvoorstelling van dit theaterseizoen’

Trouw over de vorige voorstelling van Internationaal Theater Amsterdam

Credits

-Coproductie: Het Nationale Ballet en ISH Dance Collective
-Choreografie: Ernst Meisner en Marco Gerris
-Muziek: Joey Roukens
-Muzikale begeleiding: Het Balletorkest onder leiding van Karel Deseure

Beroemd boek van Oscar Wilde
Oscar Wilde’s filosofische roman The Picture of Dorian Gray gaat over het streven om eeuwig jong te blijven en je daarin volledig te verliezen. Dorian Gray, de hoofdpersoon, wenst dat hij altijd zo jong en knap zal blijven als hij oogt op het schilderij dat zijn vriend Basil van hem heeft gemaakt en dat zijn afbeelding op het schilderij in zijn plaats ouder en lelijker wordt.