Canto Ostinato Strings Attached

Matangi Quartet
Met live tekenaar: inspiratie door bijzondere uitvoering van Matangi Quartet
do 25 mei 2023 20:00
do 25 mei 2023
20:00
  • do 25 mei 2023
    20:00
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

Matangi Quartet: 'Bij Canto Ostinato bestaat geen leiding. Het stuk leidt zichzelf'

De vertolkingen van Canto Ostinato hebben een bijzonder karakter. Doordat componist Simeon ten Holt de uitvoeringsmogelijkheden heeft vrijgelaten, ontstaat er een unieke manier van spelen. Net als bij improviseren worden de muzikale keuzes gemaakt op het moment van de uitvoering. Het Matangi Quartet koerst op donderdag 25 mei in De Kleine Willem door het stuk en staan voortdurend met elkaar in verbinding.

Bij Canto Ostinato bestaat er dan ook geen leiding. Het stuk leidt volgens het kwartet zichzelf. Spanning en ontspanning creëren een verlangen dat plaats maakt voor diepe emotie.

Ten Holt componeerde met Canto Ostinato (letterlijk vertaald ‘hardnekkig lied’) een muziekstuk waarbij tijd en ruimte los van elkaar komen te staan en waar het gaat om het ter plaatse beleven.

Met live tekenaar
Het Matangi Quartet heeft Gerard de Bruyne gevraagd om bij dit concert live te tekenen. Hij laat inspireren door de uitvoering van Matangi. Zijn tekeningen zijn te zien zijn op een groot scherm achter het kwartet. Zo is elk concert niet alleen een nieuwe muzikale ervaring, maar ontstaat er telkens een nieuw beeldend kunstwerk in de geest van de unieke uitvoering.

100 jaar Simeon ten Holt
2023 is een bijzonder jaar voor de liefhebbers van de muziek van Simeon ten Holt. Het is namelijk 100 jaar geleden dat deze grote Nederlandse componist het levenslicht zag. Ten Holt is in 2012 overleden.

Onderdeel van:
De kleine WELKOMPAS

‘Het Matangi Quartet is een uitstekend kwartet, beter en eigener dan de anderen die een arrangement van Canto onder handen namen’

Opusklassiek.nl

Credits

Matangi Quartet:
-Karsten Kleijer: altviool
-DaNiel Torrico: viol
-Arno van der Vuurst: cello
-Maria Paula Majoor: viool

Tekenaar:
-Gerard de Bruyne 

Wat is het Matangi Quartet?
Het Matangi Quartet is in 22 jaar uitgegroeid tot een van de meest prominente en veelzijdige ensembles in het Nederlandse muzieklandschap en op internationale podia. De vier musici zijn stuk voor stuk zelfstandig en eigenzinnig. Wat ze bindt, is een tomeloze creatieve nieuwsgierigheid naar nieuwe muziekstijlen, naar nog onbekend repertoire, naar onverwachte samenwerkingen met andere kunstvormen van cabaret tot dans.
Sinds de oprichting heeft het kwartet zich nooit beperkt tot één muziekstijl. Het is steeds nieuwe avonturen aangegaan, van klassiek tot jazz en van dance tot pop.

Programma

-Simeon ten Holt: Canto Ostinato