Johannes de Parkiet (6+)

De Grote Haay
Kleurrijke beeldende voorstelling over wennen: Voor je het weet, weet je niet beter en ben je gewend
ma 29 mei 2023 14:30
ma 29 mei 2023
14:30
  • ma 29 mei 2023
    14:30
    Incl. garderobe
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Johannes de Parkiet maakt kennis met vogels die er anders uitzien, anders fluiten en ander zaad eten. Dat is behoorlijk wennen

Het verhaal van Johannes begint in z’n vertrouwde kooitje, totdat Gijs (Joep Onderdelinden) besluit een ruime volière te bouwen. Er is ruimte voor wel honderd vogels, maar zoveel heeft hij er nou ook weer niet. Nóg niet. In deze kleurrijke beeldende voorstelling op maandag 29 mei in het Wilminktheater maakt Johannes ongevraagd en ietwat ongewenst kennis met vreemde vogels. Het zijn vogels die er anders uitzien, anders fluiten en ander zaad eten. Dat is behoorlijk wennen.

-Wennen is iets wat je gewoon moet doen. 
-Je kunt heel hard roepen dat je niet wilt wennen, maar het gebeurt toch.
-En voor je het weet, weet je niet beter en ben je gewend.
-Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

De voorstelling, die geschikt is voor iedereen van 6 tot en met 12 jaar, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Mark Haayema en Medy Oberendorff. Het boek was kerntitel van de Kinderboekenweek en won in 2019 een Vlag & Wimpel van de Griffeljury.

Voor deze productie gaat Mark een samenwerking aan met vijf poppenmakers: Joris van Veldhoven, Tamar Stalenhoef, Kathelijne Monnens, Willien van Dam en Cat Smits.

De vogels worden vervaardigd uit verschillende materialen en middels ingenieuze constructies komen ze angstig-realistisch tot leven.

Naast poppenspel zien de bezoekers ook moderne dans en horen ze live muziek.

‘Je kunt heel hard roepen dat je niet wilt wennen, maar het gebeurt toch’

Mark Haayema

Credits

-Met: Joep Onderdelinden, Cystine Carreon, Aniek Stokkers, Dennis de Groot en Quincy Ignacia
-Script en regie: Mark Haayema
-Poppen: Joris van Veldhoven, Tamar Stalenhoef, Cat Smits, Kathelijne Monnens en Willien van Dam
-Live muziek: Jan Paul de Bondt, Diederick Ensink

Wie is Joep Onderdelinden?
Joep Onderdelinden is acteur, cabaretier en regisseur. Door zijn veelzijdigheid kan hij veel bijdragen aan zowel het maakproces als zijn rol als verteller. Hij weet als geen ander verhalen te vertellen en humor te combineren met poëzie. Het meest bekend is Joep van zijn rol als Postbode Siemen in de VPRO-productie ZAAI.

Wie is Cystine Carreon?
Cystine Carreon is een Filipijns-Nederlands multitalent. Naast haar prachtige stem en spelvermogen speelt ze ook diverse strijkinstrumenten. Ze speelt veel in musicals, waaronder Miss Saigon, Grease en Pluk van de Petteflet en is op televisie vooral bekend van haar rol als Tippi Wan in de serie Gooische Vrouwen

Wie is Quincy Ignacia?
Quincy Ignacia is verantwoordelijk voor de choreografie, dans en percussie. Hij heeft zich gespecialiseerd in salsa, afro house en urban dance. Zijn dansen gaan buiten de lijntjes, expressief en vol energie. Voor deze voorstelling laat hij zich inspireren door het vogelrijk. 

Wie is Dennis de Groot?
Dennis de Groot is medeoprichter van de Grote Haay. Hij ontwikkelde bij Warhorse zijn eerste poppenspelskills. Daarna volgden vele voorstellingen als Poppetje van Papier, Woezel & Pip en Muk. Dennis was ook te zien in de musicals Mamma Mia en Zorro

Wie is Aniek Stokkers?
Actrice Aniek Stokkers weet als geen ander de angel in een ongemakkelijke scène dusdanig te wrikken waardoor het nog pijnlijker en ongemakkelijker wordt. De lach die volgt is louter gevuld met een traan. Ze was onder meer te zien in voorstellingen van Theater Gnaffel en in de film De Beentjes van Sint-Hildegard.