De keuze van Floris Kortie

Camerata Trajectina en Floris Kortie
Op zoek naar de ‘soundtrack’ van de mooiste en spannendste schilderijen
vr 21 apr 2023 20:00
vr 21 apr 2023
20:00
  • vr 21 apr 2023
    20:00
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

Presentator Floris Kortie neemt bezoekers met Camerata Trajectina mee op zoek naar de ‘soundtrack’ van de mooiste en spannendste schilderijen

Ze staan in ons netvlies gegrift, de schilderijen uit de Gouden Eeuw. Vermeer, Hals, Rembrandt. Vaak zien we instrumenten en muzikanten op het doek vereeuwigd. Hoe kan het dat we zo weinig weten van deze muziek? Wat zou het oor moeten horen wat het oog al kan zien? Op uitnodiging van Camerata Trajectina gaat Floris Kortie op donderdag 20 april in De Kleine Willem op zoek naar de ‘soundtrack’ van de mooiste en spannendste schilderijen.

De bekende presentator Floris Kortie is deze avond de verteller bij de muziek. Hij vertelt over schoonheid en symboliek, maar ook over boertigheid en vraatzucht. De liederen bij zijn verhalen zijn als de schilderijen: de lust en liefde spat er vanaf.

Floris geeft antwoord op de vragen als ‘welk verhaal vertelt het schilderij en welk verhaal vertelt de muziek?’

Floris Kortie is presentator en programmeur van klassieke muziek. Hij werd bekend als sidekick, naast huispianist Mike Boddé, van presentator Paul Witteman in het programma Podium Witteman.

Het belooft volgens Camerata Trajectina een bruisende voorstelling te worden voor oog en oor, voor jong en iets minder jong.

Onderdeel van:
De kleine WELKOMPAS

‘Camerata Trajectina is een hecht ensemble dat muziek op een volstrekt natuurlijke manier van het stof van eeuwen heeft ontdaan'

Opus Klassiek

Credits

Verteller:
-Floris Kortie

Camerata Trajectina:
-Klaartje van Veldhoven: sopraan
-Nico van der Meel: tenor
-Saskia Coolen: blokfluit en viola da gamba
-Constance Allanic: harp en viola da gamba
-Cassandra Luckhardt: viola da gamba
-Arjen Verhage: luit en citer

Camerata Trajectina als het muzikale geheugen van Nederland
Camerata Trajectina laat de roemruchte zeventiende eeuw, evenals andere perioden, instrumentaal en meerstemmig tot de verbeelding spreken. ‘’Van Sweelinck en Schuyt tot geuzenliederen en zeemansliedjes; wij zijn het muzikale geheugen van Nederland’’, aldus het muzikale gezelschap.
In hun projecten belichten zij de muziek telkens in de context van een politiek, literair of kunsthistorisch thema; al dan niet in theatrale vorm. ‘’Wij combineren degelijk muziekwetenschappelijk onderzoek met stijlbewuste improvisaties en een speelse presentatie’’, aldus Camerata Trajectina. ‘’Laat je aan de hand van muziek kennismaken met belangrijke figuren en ingrijpende gebeurtenissen uit ons verleden. Die hebben immers de loop van de geschiedenis tot op het heden bepaald.’’