Thijs Maas

Boer Boris is de baas (4+)

Klein Amsterdam Producties
Prentenboekjesfestival - Bekende tekeningen en fantasievolle teksten op het toneel
ma 29 mei 2023 10:30
ma 29 mei 2023
10:30
  • ma 29 mei 2023
    10:30
    Incl. garderobe
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

‘Wie is er hier de baas? Boer Boris is de baas’

Al 10 jaar lang beleeft Boer Boris – in talloze boeken – avonturen op en rond zijn boerderij. In Boer Boris is de baas komen op maandag 29 mei om 10.30 uur in het Muziekcentrum Enschede de bekende tekeningen van Philip Hopman en de fantasievolle teksten van Ted van Lieshout nu ook op het toneel tot leven.

Speciaal voor de tiende verjaardag van deze populaire kinderboekenserie komen twee technici met een levensgrote kijkdoos naar het theater. Bij het begin van de voorstelling staat de enorme doos op het podium. Langzaam maar zeker vouwen de technici deze open, waarna een driedimensionaal theater ontstaat. Daar verschijnen Boer Boris, zijn machines, de boerderijdieren en zelf de vogelverschrikkers.

De voorstelling volgt het verloop van een dag en elk dagdeel maakt Boer Boris iets nieuws mee. Hij krijgt een cadeau, helpt waar hij kan met zijn rode tractor en houdt de technici in de gaten, want die maken steeds ruzie.

-‘Wie is er hier de Baas?’
-‘Jij niet, pas op, afblijven, kijk uit!’
-‘Waarom zat je nou daaraan, waarom?’
-‘Wie is er hier de baas?’
‘-Ja, nou is het stuk, helaas.’

Als de technici zich ook nog met de inhoud van de verhalen gaan bemoeien en zelf Boer Boris willen spelen, moet Boris ingrijpen.

‘Wie is er hier de baas? Boer Boris is de baas.’

Theaterkrant onder de indruk
De Theaterkrant was bij de première en heeft een lovende recensie geschreven: ‘’Regisseur Albert Klein Kranenburg koppelt een Buurman en Buurman-achtige toon, spitsvondige teksten en prettig getimede danspasjes aan de droge humor van Boer Boris, en dat werkt heel goed.’’
De gelaagdheid van de voorstelling, die eigenlijk meer gaat over de technici dan over het jongensachtige boertje, maakt het – zeker niet onbelangrijk – volgens de Theaterkrant ook voor het oudere publiek komisch. ‘’Zelf een paar actuele thema’s worden terloops en speels aangestipt: een poepend varken verwijst naar het mestoverschot en een kalfje krijgt de fles terwijl moeder koe wordt gemolken.’’

-De voorstelling is geschikt voor iedereen van 4 tot en met 7 jaar.

De voorstelling vindt plaats in het kader van het Prentenboekjesfestival.

'Buurman en Buurman-achtige toon, spitsvondige teksten en prettig getimede danspasjes'

Theaterkrant

Credits

-Spel: Christian van Eijkelenburg/Melle Berendse en Mitch Wolterink/Kevin Wekker

-Muziek: Thijs Borsten

Boer Boris is de baas gebaseerd prentenboekreeks
Boer Boris is de baas is gebaseerd op de bekende prentenboekreeks, maar de bezoekers hoeven de verhalen niet op voorhand te kennen.
Boer Boris is in geïllustreerde vorm onderdeel van de voorstelling. Het is een voorstelling voor iedereen vanaf 4 jaar die zichzelf en de wereld om zich heen ontdekt, over identiteit, en oorzaak en gevolg.