Broekhuis op zondag

Freek de Jonge
Ode aan Neerlands Hoop: Terug naar de tijd van Freek de Jonge en Bram Vermeulen
zo 12 feb 2023 16:00
zo 12 feb 2023
16:00
  • zo 12 feb 2023
    16:00
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

Ode aan Neerlands Hoop: Terug naar de tijd van Freek de Jonge en Bram Vermeulen

Tijdens Broekhuis op Zondag op zondag 12 februari wordt vanaf 16.00 uur een hommage gebracht aan Neerlands Hoop. Het duo Freek de Jonge en Bram Vermeulen maakte tussen 1968 en 1979 heel wat tongen los. Heel leuk: Freek is er zelf bij. Broekhuis op Zondag is een culturele middag boordevol verrassingen in De Kleine Willem.

Neerlands Hoop in Bange Dagen, ook wel afgekort tot Neerlands Hoop, stond bekend om zijn absurdistisch cabaret.
Vraag aan Freek de Jonge wanneer zijn professionele theatercarrière begon en hij antwoordt: ‘’Op 8 november 1968’’, zo staat te lezen op zijn website. Die vrijdagavond neemt Neerlands Hoop in Bange Dagen deel aan cabaretfestival Cameretten.
Neerlands Hoop wordt alom geprezen, maar wint niet. Toch betekende het een vliegende start voor het duo en in de twaalf jaar dat ze samenspelen maken ze vijf theatershows.
Door hun sportmentaliteit (Bram was profvolleyballer), hun absurdistisch cabaret waarmee ze zich afzetten tegen de gevestigde orde en hun politieke betrokkenheid (Actie Argentinië) maken ze zich al vlug geliefd.

Tijdens Broekhuis op Zondag vertolken jonge artiesten werk van een oudere generatie. Vrienden en vakgenoten halen herinneringen op en de lach is nooit ver weg. Muziek, miniconferences en goede gesprekken wisselen elkaar af.
De presentatie is in handen van Inga Tjapkes en Kees Schafrat.

Chinees met Kees
Na afloop van Broekhuis op Zondag kunnen bezoekers aan het einde van de middag gezellig een hapje mee-eten. Dat kan voor 5 euro per persoon. Er komt dan een overheerlijk tasje Chinees eten op tafel; net als thuis, maar dan samen in De Kleine Willem. Mee-eten kan op de dag zelf worden doorgeven.

‘Ons engagement was een combinatie van mijn Calvinistische exegesedrift en de sociaaldemocratische invloed van Bram’

Freek de Jonge in het AD

Kees Schafrat van Boekhandel Broekhuis heeft de formule Broekhuis op Zondag samen met producent Gerard Cornelisse (Wilminktheater) bedacht. “Het idee komt eigenlijk voort uit de samenwerking met Gerard. We komen allebei niet uit Twente, maar hebben een klik’’, aldus Kees. ‘’We kennen het wereldje; Gerard de ene helft en ik de andere. We wilden iets maken op het snijvlak van auteurs en podiumartiesten en muzikanten met mensen die een landelijke uitstraling hebben. Het moet meer worden dan Twentepromotie of een Enschedees feestje.’’