Jimmy Rosenberg Trio

Meestergitarist is na reeks hoogte- en dieptepunten terug op het podium
za 20 mei 2023 20:00
za 20 mei 2023
20:00
  • za 20 mei 2023
    20:00
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

Muziekcritici zagen in de pas 9-jarige Jimmy Rosenberg de opvolger van gitaarlegende Django Reinhardt

Sinds hij als 9-jarige zijn televisiedebuut maakte in een Britse documentaire over gypsyjazz-legende Django Reinhardt, wordt gitarist Jimmy Rosenberg uit Helmond genoemd als zijn opvolger. Een tijdlang was die druk hem te groot, maar Jimmy is terug, met zijn eigen trio. Zaterdag 20 mei is het gypsyjazz wat de klok slaat in De Kleine Willem.

Na zijn tv-debuut trad wonderkind Jimmy (ook als lid van de Gypsy Kids) op door heel Europa. Van het Concert­ge­bouw tot Django-­fes­ti­vals in Noorwegen en Frankrijk, een miljoenencontract bij Sony in Amerika, een carrière waar iedere muzikant van droomt. Op het podium met Stéphane Grappelli, James Brown, Les Paul, Willy Nelson, Eric Clapton en Stochelo Rosenberg (zijn neef, al even virtuoos) en vele anderen. 

Maar in 2004 raakte Rosenberg steeds verder de weg kwijt. Jaren volgden waarin muziek niet altijd meer de boventoon voerde. Na jaren van stilte pakte hij de gitaar echter weer op. In 2022 werd hij prompt geboekt op het Jazz Festival in Milaan en hij keerde in de zomer van dat jaar ook terug op het podium van Samois-sur-Seine, het beroemde Django Reinhardt-festival in Frankrijk. 

Inmiddels staan er weer nieuwe platen op stapel (met zijn trio, met Faifie Reinhardt op rhythm guitar en Fremdo Rosenberg op bas) en er is een heuse Jimmy Rosenberg Academy, waarmee hij zijn liefde voor de muziek probeert door te geven. Rosenberg is, kortom, terug waar hij hoort. En daar kan elke muziekliefhebber alleen maar blij mee zijn.

Over Jimmy Rosenberg is de prijswinnende documentaire Jimmy Rosenberg, De Vader, de Zoon & het Talent gemaakt door Jeroen Berkvens.

Dit concert is een samenwerking met het Twents Gitaarfestival.

Wonderkinderen, daar kun je maar beter een kruisje voor slaan

Uit een recensie van de documentaire Jimmy Rosenberg, De Vader, de Zoon & het Talent