Jimmy Rosenberg Trio

'Jimmy Rosenberg wordt muziek en verandert zichzelf in een gitaar'
za 20 mei 2023 20:00
za 20 mei 2023
20:00
  • za 20 mei 2023
    20:00
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

Muziekcritici zagen in de pas 9-jarige Jimmy Rosenberg de opvolger van gitaarlegende Django Reinhardt

Sinds hij als 9-jarige zijn televisiedebuut maakte in een Britse documentaire over gypsyjazz-legende Django Reinhardt, wordt gitarist Jimmy Rosenberg uit Helmond genoemd als zijn opvolger. Een tijdlang was die druk hem te groot, maar Jimmy is terug, met zijn eigen trio. Zaterdag 20 mei is het gypsyjazz wat de klok slaat in De Kleine Willem.

Na zijn tv-debuut trad wonderkind Jimmy (ook als lid van de Gypsy Kids) op door heel Europa. Van het Concert­ge­bouw tot Django-­fes­ti­vals in Noorwegen en Frankrijk, een miljoenencontract bij Sony in Amerika, een carrière waar iedere muzikant van droomt. Op het podium met Stéphane Grappelli, James Brown, Les Paul, Willy Nelson, Eric Clapton en Stochelo Rosenberg (zijn neef, al even virtuoos) en vele anderen. 

Maar in 2004 raakte Rosenberg steeds verder de weg kwijt. Jaren volgden waarin muziek niet altijd meer de boventoon voerde. Na jaren van stilte pakte hij de gitaar echter weer op. In 2022 werd hij prompt geboekt op het Jazz Festival in Milaan en hij keerde in de zomer van dat jaar ook terug op het podium van Samois-sur-Seine, het beroemde Django Reinhardt-festival in Frankrijk. 

Inmiddels staan er weer nieuwe platen op stapel (met zijn trio, met Faifie Reinhardt op rhythm guitar en Fremdo Rosenberg op bas) en er is een heuse Jimmy Rosenberg Academy, waarmee hij zijn liefde voor de muziek probeert door te geven. Rosenberg is, kortom, terug waar hij hoort. En daar kan elke muziekliefhebber alleen maar blij mee zijn.

Over Jimmy Rosenberg is de prijswinnende documentaire Jimmy Rosenberg, De Vader, de Zoon & het Talent gemaakt door Jeroen Berkvens.

Dit concert is een samenwerking met het Twents Gitaarfestival.

'Jimmy Rosenberg is een fenomeen'

JazzNu

'Jimmy Rosenberg wordt muziek en verandert zichzelf in een gitaar'
De recensent van JazzNu, die eerder dit jaar een concert in het Bimhuis in Amsterdam bezocht, heeft amper woorden voor het concert van Jimmy Rosenberg: 'magisch', 'fenomenaal', 'subliem'.
''Zijn techniek is nog steeds fenomenaal. Hij zit er onbewogen en stoïcijns bij, zelfs een flauw glimlachje kan er nauwelijks vanaf, maar hij speelt meer noten in een maat dan wie ook'', aldus JazzNu. ''Zijn linkerhand grijpt akkoorden die voor veel gitaristen raadselachtig zijn. Hij laat die hand ook zweven of over de snaren glijden om er viriele glissando’s mee te maken. Met zijn plectrum brengt hij de snaren glashelder in trilling. Jimmy Rosenberg is een fenomeen.''
Zijn muziek is gejaagd, alsof hij al die verloren jaren in één avond wil inhalen, aldus JazzNu. ''Toch is die overvloedige techniek en notenrijkdom niet wat hem het meest bijzonder maakt. Jimmy Rosenberg maakt muziek om bij te janken en sentimenteel van te worden. Eigenlijk maakt hij geen muziek en speelt hij geen gitaar. Jimmy Rosenberg wordt muziek en verandert zichzelf in een gitaar.''