Het Atelier: Portret van Hella

Hella de Jonge
Bekijk en bespreek samen met Hella en Freek de jonge de docu over de opmerkelijke creatieve veerkracht van Hella
zo 7 mei 2023 15:00
zo 7 mei 2023
15:00
  • zo 7 mei 2023
    15:00
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede
    Geweest

In het atelier voert Hella gesprekken met onder anderen Clairy Polak, Dieuwertje Blok, Chazia Mourali en Eli Asser.  

Het Atelier; Portret van Hella is de titel van de documentaire over de opmerkelijke creatieve veerkracht van Hella de Jonge. In de film voert Hella gesprekken met vrienden, haar vader en anderen. Echtgenoot Freek de Jonge heeft er een verhaal uit gedestilleerd en met Hella de opnames vormgegeven. Zondag 7 mei is de film te zien in De Kleine Willem.

Het portret van oma Lientje dat prominent in de woonkamer van haar ouders hing heeft Hella al vroeg doen beseffen dat daar een groot verdriet achter schuilging. Geen wonder dat juist dat schilderij het uitgangspunt is geworden van deze documentaire.

Gedurende tachtig minuten krijgen we een beeld hoe ze keer op keer het elan vond om teleurstelling en kwetsuren te overwinnen en om te buigen naar het scheppen van een indrukwekkend gevarieerd oeuvre.

Tijdens de lockdowns trok Hella zich terug in haar atelier om een oude liefde op te pakken: het schilderen. Wat ooit op de Rietveldacademie was misgegaan, is in twee jaar opgebloeid tot een eigen stijl met eigen verhalen.

Dagelijkse wandelingen, met haar man Freek, over de Joodse Begraafplaats die op 200 meter van het atelier ligt, voorzien dit verhaal van een verrassende context.

Na de voorstelling is er ruimte voor een nagesprek met Hella en Freek de Jonge.

'Ik heb een minderwaardigheidscomplex als het om schilderen gaat'

Helga de Jonge in Het Atelier: Portret van Helga

Credits

-Regie: Freek de Jonge
-Met medewerking van: Vera van Os, Clairy Polak, Dieuwertje Blok, Frederique Palmen, Chazia Mourali, Janna van Son, Winnie van Rossem, David van Bodekom, Martie Dekkers en Eli Asser (†)