Ronald Brautigam speelt Mozarts Pianoconcert nr. 24

Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
Phion laat twee beroemde tijdgenoten horen uit de nadagen van de 'galante' achttiende eeuw: Haydn en Mozart
vr 16 feb 2024 20:00
vr 16 feb 2024
20:00
  • vr 16 feb 2024
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Three pieces in old style van Górecki is een uiterst geraffineerde combinatie van zestiende- eeuwse en hedendaagse compositietechnieken.

Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart waren min of meer tijdgenoten in de tweede helft van de achttiende eeuw. Werk van beiden staat vrijdag 16 februari op het programma in het Muziekcentrum in Enschede, als Phion en pianist Ronald Brautigam op bezoek komen.

Brautigam is een uitzonderlijk pianist met een bijzondere liefde voor Mozart. In de loop der jaren heeft hij elke noot van Mozart gespeeld op recitals en concerten. In dit concert staat het Pianoconcert nr. 24 op het programma: één van de twee pianoconcerten in mineur die de componist in zijn carrière schreef.

In de muziek toont hij de donkere kant van zijn karakter, waarmee de mens Mozart even heel dichtbij komt. Ronald Brautigam heeft het al tientallen keren gespeeld, maar het verveelt nooit: "Ik kan Mozart spelen alsof de inkt van de noten nog nat is. Zijn adellijke muziek verliest nooit haar frisheid."

Verder neemt Phion het publiek mee naar Londen, waar Haydn in de latere jaren van zijn leven tot tweemaal toe met groot succes op tournee ging. Tijdens die trips schreef hij een handvol symfonieën die nog steeds tot zijn meest gespeelde behoren. Waarom nummer 101 De Klok heet, wordt in het tweede deel zonneklaar.

Dirigent Michal Nesterowicz, die in september 2020 zijn succesvolle debuut maakte bij Phion, opent het concert met een fascinerend werk. De Three pieces in old style van zijn (Poolse) landgenoot Górecki is een uiterst geraffineerde combinatie van zestiende-eeuwse en hedendaagse compositietechnieken.

Boek een inleiding
Voorafgaand aan dit concert wordt een inleiding gegeven. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten.

Boek een inleiding
Voorafgaand aan dit concert wordt een inleiding gegeven. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten.

'Ik kan Mozart spelen alsof de inkt van de noten nog nat is. Zijn adellijke muziek verliest nooit haar frisheid'

Ronald Brautigam

Credits

-Michal Nesterowicz: dirigent
-Ronald Brautigam: piano

Programma

-Górecki: Three pieces in old style
-Mozart: Pianoconcert nr. 24 in c K 491
-Haydn: Symfonie nr. 101 De Klok