Merlijn Doomernik

TULA & JULIET, mijn overgrootmoeder, de slavin

Izaline Calister
Izaline Calister brengt haar overgrootmoeder Juliet tot leven aan de hand van film over Curaçaose slavenleider Tula
za 11 nov 2023 20:30
za 11 nov 2023
20:30
  • za 11 nov 2023
    20:30
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

Met film, vurige en ontroerende muziek verbindt Edison-winnares Calister het verleden met het heden en viert ze de toekomst

De overgrootmoeder van zangeres en theatermaakster Izaline Calister maakte het mee: de slavernij en de afschaffing ervan. Aan de hand van een documentaire over Tula, de leider van de grootste slavenopstand op Curaçao, brengt Calister haar tot leven in Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder, de slavin. Zaterdag 11 november in De Kleine Willem.

De revolte in 1795 werd hardhandig neergeslagen. Tula kreeg de doodstraf. Daarna was het lange tijd taboe om hem te herdenken. Sinds 2010 wordt Tula echter geëerd als nationale held van Curaçao. Op uitnodiging van de NPO verwerkten Izaline Calister en Thijs Borsten de geschiedenis van Tula in een documentaire over het slavernijverleden op Curaçao.  
 
Izaline Calister: "In 2023 vieren we dat de slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft. Mijn overgrootmoeder Juliet (1836-1875) heeft alles meegemaakt." Met behulp van de documentaire over Tula, brengt Izaline Juliet tot leven in een persoonlijke, muzikale voorstelling.

Met film, vurige en ontroerende muziek verbindt Edison-winnares Calister het verleden met het heden en viert ze de toekomst. 

'De Antilliaanse zangeres Izaline Calister is niet bang om steeds weer te experimenteren'

Oor

Credits

Izaline Calister: tekst, zang; Ed Verhoeff: gitaar; Ilja Reijngoud: trombone, toetsen; Roël Calister: percussie

Leoni Jansen: regie

Over Izaline Calister schreef:  

NRC: ‘Deze tumba-koningin zong meeslepend Antiliaanse liederen, sommige gecomponeerd door Statius Muller. Ze voegde er jazz en salsa bij, liep zoals altijd op blote voeten en maakte zo de ode aan de Chopin van Curaçao gloedvol’. 

Jazzism: ‘Rillingen over de rug, kippenvel en opwellende tranen… Haar stem klinkt als een mix van Billie Holiday en Cesaria Evora. Haar performance is ontwapenend, met grote armgebaren, eerlijk en nooit ongeloofwaardig. Soms wekt ze zelfs de schijn dat ze een slokje op heeft en elk moment in lachen kan uitbarsten, of huilen, om dan weer, flirtend met het publiek en de musici hard uit te halen, of juist te fluisteren'.