Manfred Pollert

Water - première

Millennium Jazz Orchestra & Pianoduo Blaak
Met pianoduo Martijn en Stefan Blaak en bekende meteoroloog Peter Kuipers Munneke
do 5 okt 2023 20:00
do 5 okt 2023
20:00
  • do 5 okt 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Klimaatverandering en waterschaarste verbeeld in actueel muziekspektakel

Een actueel muziekspektakel tegen de achtergrond van klimaatverandering en waterschaarste. Dat is WATER van The Millennium Jazz Orchestra. Een achttienkoppig jazzorkest gaat op donderdag 5 oktober in de Pay. Zaal van het Wilminktheater de dialoog (en soms het gevecht) aan met het klassieke pianoduo Martijn en Stefan Blaak achter twee concertvleugels. Elke noot is gecomponeerd en gespeeld met het thema Water in hart, hoofd en nieren.

Klassiek en jazz verbinden zich op ongehoorde wijze in gloednieuwe composities van Joan Reinders, de gelauwerde meester van de instrumentatie. Zijn muziek staat bol van de bijzondere klankschilderingen en verrassende wendingen, van intieme verstilling tot uitbundige swing. Vloeibare melodieën monden uit in hippe pop- en jazzgrooves en er wordt virtuoos geïmproviseerd door de orkestleden.

Voor de pauze klinkt de zesdelige suite Waterkringloop. Verdampen, uitregenen en naar zee stromen, en nog veel meer wordt door dirigent Joan Reinders op meesterlijke wijze toongezet. De luisteraar wordt meegenomen op een fascinerende reis, aan het einde waarvan je innerlijk veranderd bent, maar nog steeds op dezelfde plaats: de kringloop van de geest door de kracht van muziek.

Na de pauze klinkt Hanzeroute. Dat zijn tien composities over de rivier de IJssel langs de Hanzesteden.

Bekende meteorologen, zoals Peter Kuipers Munneke, geven via vooraf opgenomen beelden tussen de delen door uitleg over de thematiek van de muziek en de impact van de klimaatontwikkelingen. Naast Kuipers Munneke zijn op het videoscherm ook Deltacommissaris Peter Glas, waterfgraaf Stefan Kuks en filosofe/ecologe Li An Phoa te zien.

Klik HIER voor een interview met orkestleider en componist Joan Reinders over Water

Zelfs flora en fauna worden muzikaal tot leven gewekt

Wat is het Millennium Jazz Orchestra?
Het Millennium Jazz Orchestra heeft een flinke reputatie opgebouwd met succesvolle tournees, zoals de Bernstein Celebration Tour, de Gershwin Celebration Tour en O Verde do Brasil.
Laat je dit keer meevoeren langs stille en wilde wateren, dreigende wolkenpartijen, kletterende stortbuien, kabbelende stroompjes, tumultueuze overstromingen, verdampende toondruppels en majestueuze orkestklanken. Zelfs flora en fauna worden muzikaal tot leven gewekt.