Mark David

Augustus: Oklahoma

Toneelgroep Maastricht & Theateralliantie
Nederlandse topacteurs in vlijmscherp familiedrama naar het Pullitzerprijswinnende toneelstuk van Tracy Letts
vr 8 mrt 2024 - zo 10 mrt 2024
vr 8 mrt 2024
-
zo 10 mrt 2024

Familie kies je niet, die krijg je 

Een grappig, herkenbaar en aangrijpend toneelstuk over hoe moeilijk het is om familie te hebben en om familie te zijn. Met een topcast van liefst twaalf acteurs, onder wie Ariane Schluter, Porgy Franssen en Anneke Blok. Dat is Augustus: Oklahoma, zaterdag 9 en zondag 10 maart in het Wilminktheater.

Augustus: Oklahoma vertelt het tragikomische verhaal van de familie Weston, die verscheurd wordt door diepe geheimen en onvervulde verlangens. Drie gebroken generaties gaan meedogenloos en nietsontziend de confrontatie met elkaar aan, waarbij de waarheid onvermijdelijk boven tafel komt.

De onvergetelijke personages, vlijmscherpe humor en livemuziek maken dit een toneelstuk van het hoogste niveau, boeiend tot de laatste seconde. De regie van deze productie van Toneelgroep Maastricht en Theateralliantie is in handen van Michel Sluysmans, eerder succesvol met Noem het maar liefde (2019), Vrijdag (2021), Een Meeuw (2022) en De Kerstentuin (2023). 

Het prijswinnende Augustus: Oklahoma van Tracy Letts is meer dan een familiekroniek. De familie Weston staat symbool voor de ontmaskering van de westerse wereld, waarin geld geen garantie bleek te zijn voor geluk en waarin de jongste generatie moet omgaan met de emotionele erfenis van generaties boven haar. Han van Wieringen tekent voor een gloednieuwe vertaling.

'De zuidelijke staten bestaan in Letts werk vooral uit doodse prairies waar iedereen met enig verstand al lang geleden is weggegaan. Maar helaas zijn er altijd omstandigheden waaronder die mensen moeten terugkomen'

Filmtotaal over Augost: Osage County, de film met Meryl Streep en Julia Roberts, ook naar het boek van Letts

Credits

-Met: Ariane Schluter, Porgy Franssen, Wendell Jaspers, Ali-Ben Horsting, Hanne Arendzen, Anneke Blok, Vincent Linthorst, Myrthe Huber, Jenell Tedjai, Viktor Griffioen, Ozan Aydogan en Yasmina Abelmoumen.
-Tekst: Tracy Letts 
-Vertaling: Han van Wieringen  
-Regie: Michel Sluysmans 
-Muziek: Viktor Griffioen

Het verhaal
Augustus: Oklahoma speelt zich af in de elk jaar warmer wordende maand augustus, op het platteland van de Amerikaanse staat Oklahoma, waarvan de oorspronkelijke bewoners ooit zijn verjaagd. Daar staat het statige ouderlijk huis van de zussen Weston.
Als hun vader spoorloos verdwijnt, keren ze met aanhang terug om hun moeder bij te staan in het verdriet. Maar wat een samenkomst van troost en verbintenis had moeten zijn, blijkt een explosieve confrontatie waarin oude wonden worden opengereten en weggestopte emoties onherroepelijk aan het licht komen.