Piek

De Smeekbede

Dionne Verwey, Krisjan Schellingerhout e.a.
Zoektocht naar Surinaams verleden na vondst bijzondere brief uit 1795
zo 5 nov 2023 15:30
zo 5 nov 2023
15:30
  • zo 5 nov 2023
    15:30
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Ga tweehonderd jaar later terug naar bijzondere gevonden brief

In 1795 stuurt een vrijgemaakte vrouw een smeekbede naar haar voormalig meester. Het schip met de brief dat vanuit Paramaribo naar Amsterdam vaart, wordt gekaapt. Bijna tweehonderd jaar later wordt haar smeekbede in een archief teruggevonden. In De Smeekbede duiken we op zondag 5 november in de Pay. Zaal van het Wilminktheater in de geschiedenis van deze opmerkelijke brief.  

De briefschrijfster is Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname. Zij strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. Tegelijkertijd krijgen we het verhaal mee van de Utrechtse jurist Engelbert, die naar Suriname afreist om meerdere plantages te beheren en aldaar de meester wordt van Dédé. 

De Smeekbede volgt het spoor van Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname. Dédé strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. Het is de tragiek van een vrouw zonder eigen stem. Tegelijkertijd krijgen we het verhaal mee van de Utrechtse jurist Engelbert, die naar Suriname afreist om meerdere plantages te beheren.

Deze voorstelling naar de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen gaat over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen.

De Nederlands-Surinaamse Maarten van Hinte, die eerder onder meer schreef aan de voorstellingen Woiski vs. Woiski en de Gliphoeve, bewerkte het verhaal van Lianne Damen voor toneel. De regie is in handen van Olivier Diepenhorst, die eerder verscheidene voorstellingen regisseerde over de koloniale geschiedenis. De rollen worden onder meer gespeeld door Dionne Verwey en Krisjan Schellingerhout.

Boek een inleiding
Voorafgaand aan deze voorstelling wordt een inleiding gegeven. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten.
De inleiding bij De Smeekbede gaat in op de historische brief uit 1795 die ten grondslag ligt aan deze voorstelling. Deze opmerkelijke en unieke brief is geschreven door een zwarte, vrijgemaakte vrouw aan haar voormalige meester. Daarnaast wordt ingegaan op de inhoudelijke en theatrale keuzes van de makers. Het gaat over de muziek, het decor, de dans en het spel waarmee de makers deze geschiedenis belichten vanuit een hedendaags perspectief.

De inleiding wordt verzorgd door Francesca Pichel, een van de actrices van De Smeekbede. Pichel is een zangeres, actrice, en stemartiest. Haar werk draagt focus op het vertellen van een inclusieve geschiedenis en het doorbreken van eurocentrische patronen om hiertoe te komen.

In West-Afrika onderzocht ze de muziektraditie van de griot: muzikanten en verhalenvertellers die een cruciale rol hebben in het overbrengen en bewaren van de geschiedenis.
In Senegal trad ze op met Grammy awardwinaar Youssou N'dour.

Louter postieve reacties van de pers
De pers heeft louter positieve reacties op De Smeekbede. Een overzicht:
-Theaterkrant: ''Maarten van Hinte bewerkte de Smeekbede tot een indringende voorstelling.''

-8Weekly: ''Met de aangrijpende en oogstrelende productie De Smeekbede geeft Kobra Theaterproducties een zwarte vrouw en haar verwanten namen en gezichten."

Interview met schrijver Maarten van Hinte
Lees HIER een interview schrijver Maarten van Hinte: ''Over deze geschiedenis wordt heel vaak óf zwart-wit gesproken, óf hij wordt genegeerd. Maar deze geschiedenis is van ons allemaal en verbindt ons allemaal.” 

 

Boek een inleiding
Voorafgaand aan deze voorstelling wordt een inleiding gegeven. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten.

'Lianne Damen geeft erkenning aan de doortastendheid van tot slaafgemaakten'

Emma Lesuis over schrijfster boek De Smeekbede

Credits

Naar het boek van Lianne Damen
-Met: Dionne Verwey, Krisjan Schellingerhout, Francesca Pichel en Rohiet Tjon Poen Gie
-Bewerking: Maarten van Hinte
-Regie: Olivier Diepenhorst
-Componist: CARISTA

‘De Smeekbede aangrijpende historische roman’
De voorstelling De Smeekbede is gemaakt naar het boek van Lianne Damen, dat in 2020 verscheen. De Smeekbede is een met veel verbeeldingskracht geschreven, aangrijpende historische roman. Schrijver en documentairemaker Emma Lesuis schreef de prachtige recensie over het boek: ‘’Damen geeft erkenning aan de doortastendheid van tot slaafgemaakten, in plaats van hen af te beelden als de onwillige slachtoffers die zij zo vaak zijn in de geschiedschrijving.’’