Floyd Koster

Hosseini

Renee Coralie van Beek
'Samenleven zonder menselijkheid en de menselijke maat gaat niet'
vr 27 okt 2023 20:30
vr 27 okt 2023
20:30
  • vr 27 okt 2023
    20:30
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

'Een voorstelling die wanhoop laat zien, maar ook innerlijke kracht'

Hosseini is een autobiografisch portret waarin actrice en theatermaakster Renée Coralie van Beek vertelt over het jaar waarin zij per ongeluk verliefd wordt op een uitgeprocedeerde Afghaanse vluchteling en onverwacht een kind van hem krijgt. In 2018 is deze voorstelling in première gegaan. De thematiek van de voorstelling is nog steeds meer dan actueel. Op vrijdag 27 oktober is Hosseini te zien in De Kleine Willem. 

Waarom moeten we naar jouw voorstelling Renée? Er is al zo veel aandacht voor de vluchtelingenproblematiek?
Renée: “Omdat je mond zal openvallen van verbazing. Net als bij mij, toen ik terechtkwam achter de gordijnen van het Nederlandse asielbeleid. Nederland lijkt een keurig aangeharkt land, maar als je het gordijn wegschuift, blijkt het steeds kouder en killer te worden. Afgelopen juli is het kabinet gevallen, omdat ze het niet met elkaar eens kunnen worden over hoe om te gaan met de migrantenstroom. Ondertussen moeten we het met elkaar doen, met alle mensen die Nederland rijk is. Samenleven zonder menselijkheid en de menselijke maat gaat niet. Dat eindigt in desintegratie, agressie en misschien nog wel erger.”

Renée en haar Afghaanse vriend krijgen te maken met de achterkant van de vluchtelingencrisis. ''Over wat je allemaal niet leest in de krant, over ontmenselijking, over het afglijden van onze rechtstaat, angst, verdriet, maar gelukkig ook liefde en hoop'', zo laat Renée weten.

Je gaat dus de misstanden aan de kaak stellen in de politiek, bij het COA, de IND en de rechtbank?
“Ik ga er niet met een gestrekt been in. Dat is niet nodig want je zult zien dat de feiten voor zich spreken. Het enige dat ik doe is het verhaal vertellen.”

Wat is de kern van de voorstelling?
''Misschien is kern van Hosseini dat het een liefdesverhaal is van twee mensen die samen teleurstellingen, tegenslagen, angst en verdriet weten te trotseren met hun onverslaanbare wapens: geloof, liefde en hun prachtige kind.”

De pers is lyrisch over Hosseini. “Dat Renée van Beek persoonlijke ervaringen tot een volwaardige voorstelling heeft weten te abstraheren, mag een opmerkelijke prestatie genoemd worden”, aldus het Leidsch Dagblad.
De Theaterkrant schrijft: Hosseini: ''Een zeldzaam geëngageerde voorstelling die wanhoop laat zien, maar ook de power heeft van innerlijke kracht.''

Klik HIER voor een interview met Renée Coralie van Beek: 'Nederland lijkt een keurig aangeharkt land, maar als je het gordijn wegschuift, blijkt het steeds kouder en killer te worden'

Onderdeel van

'Zeldzaam geëngageerde voorstelling die wanhoop laat zien, maar ook de power heeft van innerlijke kracht.'

Theaterkrant

Credits

-Spel en concept: Renée Coralie van Beek
-Regie: Audrey Bolder
-Tekst: Renée Coralie van Beek en Annelies van Wijk
-Muziek: Mathijs de Valk