Carmina Burana

Enschedees Concertkoor en Stedelijk Koor Enschede
Uitvoering zoals Carl Orff die oorspronkelijk bedoeld heeft: voor koor, solisten, twee vleugels en slagwerk
zo 24 sep 2023 15:00
zo 24 sep 2023
15:00
  • zo 24 sep 2023
    15:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Liefdesliederen, drank- en gokliederen en liederen over de zinnelijke liefde. Voorafgegaan en besloten door een hymne aan Fortuna, de godin van het lot

De Carmina Burana van Carl Orff blijft maar boeien. Wonderlijke, feestelijke muziek, waarbij vrijwel iedereen als vanzelf mee gaat neuriën. Zeker de eerste maten. Die zijn zó herkenbaar! Het ECOK Concertkoor en het Stedelijk Koor Enschede gaan deze muziek samen uitvoeren, zondag 24 september in het Muziekcentrum.

De Carmina Burana bestaat eigenlijk uit een verzameling liederen uit (Benedikt)Beuern, een dorp in Beieren. Het stuk ging in 1937 in première. De uitvoering in Enschede is zoals Orff die oorspronkelijk bedoeld heeft: voor koor, solisten, twee vleugels en slagwerk.

De koren zijn hiervoor vol enthousiasme een samenwerkingsproject gestart. Tijdens de repetities wisselden de dirigenten Eric Kotterink en Armanda ten Brink elkaar af. Als solisten zijn Tobias Klomp, tenor, Martijn Sanders, bariton, en Cynthia Cooiman, sopraan, bereid gevonden.

De beide concertpiano’s worden bespeeld door Gerard van Kempen en Inge Lulofs. Het speciaal voor deze uitvoering samengestelde Slagwerkerscollectief Enschede bestaat uit twee jonge talenten: Wessel Kruiselbrink en Luuk van Raaltern, en drie ervaren slagwerkers: Eric Blom, Folkert Buis en Yannick Bergevoet, die tevens de leiding heeft. Het Slagwerkerscollectief speelt deze middag ook een werk van componist Thomas Gauger: Gainsborough.

Op 24 september ligt de algehele leiding in handen van dirigent Eric Kotterink. De Carmina Burana wordt nogmaals uitgevoerd op zondag 1 oktober in de Neue Stadthalle in Ahaus. Dan heeft dirigent Armanda ten Brink de algehele leiding. Aanvang daar om 17:00 uur.

'Toen Carl Orff de verzameling middeleeuwse gezangen Carmina Burana onder ogen kreeg, verbaasde hij zich over de tijdloosheid van de onderwerpen'

Klassiekemuziek.tv

Carmina Burana
Carmina Burana is een compositie in geheel eigen stijl. Orff selecteerde in 1935 een aantal liederen uit het middeleeuwse handschrift Carmina Burana en schreef er zijn eigen muziek bij. Behalve de muziek schreef hij ook een lichtprogramma. De ondertitel was dan ook: 'Profane liederen gezongen door solisten en koor, begeleid door instrumenten en magische beelden'.

Orff schreef het stuk origineel voor solisten, koor, twee vleugels en slagwerk. Later herschreef hij de instrumentatie van Carmina Burana voor een geheel symfonieorkest. Op 8 juni 1937 was de wereldpremière in de Opera van Frankfurt.

Het eerste deel van de compositie, genaamd In de Lente, bestaat uit liefdesliederen, het tweede deel In de Taverne uit drank- en gokliederen en het derde deel In de hof der liefde uit liederen over de zinnelijke liefde. Het geheel wordt voorafgegaan en besloten door een hymne aan Fortuna, de godin van het lot, namelijk O Fortuna.

Orff beeldt het leven uit als een soort rad van fortuin. Motto van het stuk is: Soms heb je geluk, maar de dag erna kan je alweer helemaal in de put zitten. Het is daarom belangrijk volop te genieten van de momenten van intens geluk, want ze duren vaak maar even.