The Phantom of the Opera

Gijs van Schoonhoven
Bijzondere combinatie: Legendarische stomme film uit 1925 met orgelbegeleiding van Gijs van Schoonhoven
di 31 okt 2023 20:00
di 31 okt 2023
20:00
  • di 31 okt 2023
    20:00
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

The Phantom of the Opera als belangrijk cultureel en filmisch werk

De film The Phantom of the Opera uit 1925 op het witte doek met orgelbegeleiding van Gijs van Schoonhoven. Hoe bijzonder wil je deze combinatie op dinsdag 31 oktober in de Grote Kerk hebben?

De film The Phantom of the Opera die in de Grote Kerk wordt vertoond is een Amerikaanse stomme film uit 1925, geregisseerd door Rupert Julian. Het is een van de vroegste en meest iconische verfilmingen van de beroemde gelijknamige roman van Gaston Leroux. De film ging in première op 6 september 1925 in het Astor Theatre in New York. De Hollywoodpremière was op 17 oktober 1925.

De film vertelt het verhaal van Christine Daaé, een jonge zangeres die in de Parijse Opéra werkt. Achter de schermen van het operahuis leeft een gemaskerde en sinistere figuur, bekend als The Phantom (Het Spook). Hij wordt verliefd op Christine en leert haar zangtalent, maar wordt ook bezeten door obsessie en jaloezie.

The Phantom of the Opera is beroemd om het indrukwekkende en duistere gebruik van decors, speciale effecten en make-up voor het personage van het Spook, gespeeld door Lon Chaney. De film staat bekend om zijn visuele pracht en wordt beschouwd als een mijlpaal in de geschiedenis van de horror- en fantasyfilm.

The Phantom of the Opera is een belangrijk cultureel en filmisch werk dat invloed heeft gehad op latere adaptaties en interpretaties van het verhaal.

The Phantom of the Opera als mijlpaal in de geschiedenis van horror- en fantasyfilm

Wie is Gijs van Schoonhoven?
Gijs van Schoonhoven, geboren in 1953 in Deventer, studeerde Orgel Kerkmuziek en Theorie aan het Arnhems Stedelijk Conservatorium. Hij is stadsorganist van Enschede. Gijs was van 1983 tot 2014 als docent Orgel verbonden aan het Twents Conservatorium, het huidige ArtEZ Hogeschool voor de kunsten.
Sinds 2016 is Gijs van Schoonhoven als fulltime kerkmusicus verbonden aan de kerk St. Maria Himmelfahrt in Ahaus.
Sinds enige jaren begeleidt hij improviserend geluidloze films uit het begin van de vorige eeuw.