Carine Lataster

Maar wat er ook gebeurt, er klinkt muziek

Olga Zuiderhoek
Muzikale pareltjes uit de twintigste eeuw: van hartverscheurende ballades tot humoristische deuntjes
za 6 jan 2024 20:00
za 6 jan 2024
20:00
  • za 6 jan 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Kleine Zaal

'De twintigste eeuw telt twee wereldoorlogen. Ik heb ze beide misgelopen. Hoeveel mazzel kun je hebben?'

Olga Zuiderhoek duikt in Maar wat er ook gebeurt, er klinkt muziek in haar muzikale pareltjes uit de twintigste eeuw. Samen met pianist Gerard Bouwhuis brengt ze werk van onder anderen Bartók,  Breuker, Gershwin, Johnny & Jones en Stravinsky ten gehore.

Van hartverscheurende ballades tot humoristische deuntjes: In Maar wat er ook gebeurt, er klinkt muziek vliegen de emoties alle kanten op.

De titel van het theaterprogramma verwijst naar Zuiderhoeks lievelingslied Wintertenen, luizen en eczeem, de typhus en de kanker en de griep van Ischa Meijer.

Zuiderhoek en Bouwhuis laten de doden meespelen: Gerard speelt met Breuker, Olga zingt met Ischa. Het wordt totaaltheater op 5 vierkante meter: tekst, muziek en beeld, vaak grappig, soms woestmakend droevig, maar hoe dan ook: er klinkt muziek!

Gerard speelt en Olga vertelt waarom. ‘’De twintigste eeuw telt twee wereldoorlogen. Ik heb ze beide misgelopen. Hoeveel mazzel kun je hebben?’’

'Totaaltheater op 5 vierkante meter'

Credits

-Tekst en spel: Olga Zuiderhoek
-Piano: Gerard Bouwhuis
-Regie: Kees Prins

Wie is Olga Zuiderhoek?
Olga Zuiderhoek is actrice. Na jarenlang verbonden te zijn geweest aan Het Werkteater Amsterdam, werkte ze onder meer voor muziektheatergroep Orkater en de Mexicaanse Hond. Ook speelde ze in vele nieuw geschreven toneelstukken van Adriaan van Dis, Judith Herzberg, Paul Haenen, Frank Houtappels, Robert Alberdingk Thijm, Wim T Schippers, Kees van Kooten en Alex van Warmerdam. Ook speelde ze in films. Ze maakte een kookboek over natriumarm eten: Ongezouten Zuiderhoek, in samenwerking met journalist Ingrid Harms en met tekeningen van Peter van Straaten.

Wie is Gerard Bouwhuis?
Pianist Gerard Bouwhuis is gespecialiseerd in eigentijds repertoire. Hij geeft recitals en is een veelgevraagd gast bij bijna alle gerenommeerde ensembles en orkesten in Nederland. In de loop van zijn carrière heeft Bouwhuis veel componisten geïnspireerd nieuw werk voor hem te schrijven. Als solist maakte hij tournees door Noord- en Zuid-Amerika, Canada Australië en Japan. Met de violiste Heleen Hulst vormt hij sinds 1998 een duo en samen richtten zij in 2005 Nieuw Amsterdams Peil op, een ensemble gespecialiseerd in de kamermuziek van de twintigste en 21ste eeuw.