De Kwestie Sjostakovitsj

René Groothof, Dick van der Toorn en Yari van der Linden
Ontroerend en geestig drama tegen de achtergrond van een dictatoriaal regime
vr 23 feb 2024 20:30
vr 23 feb 2024
20:30
  • vr 23 feb 2024
    20:30
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

Hoe verhoudt artistieke integriteit van Sjostakovitsj zich tot de dictatoriale machthebber?

In De kwestie Sjostakovitsj spelen drie geweldige acteurs: René Groothof, Dick van der Toorn en Yari van der Linden. Van der Toorn kruipt in de rol van Sjostakovitsj en Groothof en Van der Linden vertolken alle rollen daaromheen. Zij excelleren op vrijdag 23 februari in De Kleine Willem in een absurde, geestige, en vertellende speelstijl met het vermogen het publiek diep te raken.

Dimitri Sjostakovitsj, de wereldberoemde Russische componist, leeft in voortdurende angst. Moet hij de wensen van Stalin inwilligen óf verslag doen van zijn schrikbewind en tirannie? Laat hij zich gebruiken door de dictator óf is hij juist de dissident die aan de kant van het volk staat? Het dilemma van Sjostakovitsj, die leefde en werkte tijdens het Stalinistische bewind, is Faustiaans te noemen: hoe verhoudt zijn artistieke integriteit zich tot de dictatoriale machthebber?

De vergelijking van Stalin met Poetin ligt volgens producent BEER muziektheater voor de hand: ''In deze tijd zou Sjostakovitsj waarschijnlijk gecanceld worden, zoals gebeurd is met de Russische dirigent Valery Gergiev. Maar is dat terecht? Oordelen we niet te snel? Te heftig?''

De kwestie Sjostakovitsj gaat over de menselijke stem, in de spagaat van ambitie en integriteit versus onderdrukking en opportunisme. Maar het gaat uiteindelijk ook over ons, het publiek en onze wens aan de goede kant van de geschiedenis te staan.

In navolging van het succesvolle De nazi en de kapper, en vorig seizoen De Reiziger schrijft Helmert Woudenberg wederom de tekst. Muziek speelt uiteraard een belangrijke rol. Felix Ruiter gebruikt de symfonieën van Sjostakovitsj als basis voor zijn geluidsdecor en ontwerp.

Het dilemma van Sjostakovitsj is Faustiaans: hoe verhoudt zijn artistieke integriteit zich tot de dictatoriale machthebber?

Credits

-Spel: René Groothof, Dick van den Toorn en Yari van der Linden
-Regie: Aike Dirkzwager
-Script: Helmert Woudenberg

Wat is Beer muziektheater?
Onder de naam BEER muziektheater werken regisseur Aike Dirkzwager, acteur René Groothof, vormgever Rogier Willems en zakelijk leider Arjen Berendse jaarlijks aan een nieuwe voorstelling. BEER muziektheater maakt beeldend en inhoudelijk theater waarbij de vorming van de identiteit centraal staat. Op basis van sterke, volwassen verhalen met psychologische inhoud nemen ze stelling ten aanzien van relevante onderwerpen en vertalen die naar de jeugd. Muziek neemt een essentiële plek in binnen de producties en hiermee raken ze ons publiek in de kern van hun belevingswereld. BEER muziektheater maakt betrokken theater voor jong en oud en waarin humor nooit ontbreekt.