Serie | Passie voor Bach

Bachs meesterschap

Voor het vierde seizoen op rij werken Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel samen in de concertserie Passie voor Bach, waarin het meesterschap van Johann Sebastian Bach in al zijn facetten centraal staat. Voordelig alle concerten bijwonen? Boek nu de serie en ontvang een leuke seriekorting!

In vier themaconcerten op zondagochtend in de Grote Kerk in Enschede brengt Ensemble Himmelsburg een keuze van bekende en minder bekende werken van Bach en tijdgenoten ten gehore. De concerten vinden plaats op 3 december 2023, 21 januari 2024, 3 maart 2024 en 26 mei 2024. 

Ensemble Himmelsburg, dat vernoemd is naar de slotkerk van Weimar waar Bach enkele jaren werkte, is samengesteld uit Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft. 

Speciale serieprijs
Bezoekers die voor alle vier concerten kaarten bestellen, kunnen gebruik maken van een serieprijs: Vier concerten voor 75 euro. Of koop een los ticket voor 22,50 euro.

Zondag 3 december 2023: De 'galante' Bach
Tot ver in de twintigste eeuw werd Bach gezien als die een beetje nors kijkende componist van gewichtige composities die wortelden in de strenge Duitse muziektraditie van de Barok. Inmiddels weten we dat Bach wel degelijk openstond voor de nieuwe muzikale ideeën die rond 1730 opkwamen en die we 'galant' zijn gaan noemen. 

Zondag 21 januari 2024: Con Amore II
In de bruiloftscantate van Dieterich Buxtehude, een van Bachs jeugdhelden, gaan de hemelse en de aardse liefde hand in hand. Met zijn cantate Liebster Jesu, mein Verlangen haakt Bach aan bij de traditie van dialoogcantates. Ensemble Himmelsburg heeft bovendien nog werk van Graupner op de lessenaar. 

Zondag 3 maart 2024: Café Zimmerman
In 1729 kreeg Bach de leiding over het Collegium Musicum van Leipzig: studenten, zeer goede amateurs en zijn oudste zoons. Elke woensdag traden de musici op in het populaire koffiehuis van de heer Zimmermann aan de Katharinenstrasse. Er klonk dan werk van populaire componisten uit binnen- en buitenland en natuurlijk van Bach zélf.

Zondag 26 mei 2024: Ich armer Mensch
Dat de mens zondig is stond voor Luther centraal en daarom is ook Bachs kerkmuziek doordrenkt van die gedachte. Dit zondebesef leverde overigens wel weer fraaie composities op. Bij Bach, maar ook bij zijn goede vriend Telemann, getuige een van diens cantates voor tenor-solo.

Events in dit thema