Gordon Meuleman

Beste Nederlandse actrice van 2023 Mariana Aparicio naar Wilminktheater

di 19 sep 2023

ENSCHEDE - Benieuwd naar de beste Nederlandse actrice van 2023, zojuist beloond met de toneelprijs Theo d'Or? Kom dan zaterdag 18 mei naar het Wilminktheater in Enschede. Want daar speelt Mariana Aparicio één van de hoofdrollen in Brown Sugar Baby, de nieuwe voorstelling van Het Nationale Theater. 

Aparicio (40) kreeg de belangrijkste Nederlandse toneelprijs voor haar rol in De Jaren, ook van Het Nationale Theater. Deze voorstelling was, niet toevallig natuurlijk, ook te zien in het Wilminktheater. De Jaren is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Franse Nobelprijswinnaar Annie Ernaux. Aparicio speelde een jongvolwassen Annie, die begin jaren 60 een ongewenste zwangerschap moet laten afbreken op een keukentafel omdat abortus destijds in Frankrijk illegaal was.

Volgens de jury maakte ze met haar vertolking van Annie veel indruk. "Vanaf het begin lijkt zij samen te vallen met wat er op scène wordt verbeeld, of ze nu in het centrum van de aandacht staat of daarbuiten", schrijft de jury, die al bij de nominatie warme woorden over had voor "haar humor, lichtheid en het naturel van haar présence, zelfs in de allerzwaarste scène uit de hele voorstelling".

Brown Sugar Baby is een swingende en zenuwslopende komedie over een Indische jazzband in de turbulente nadagen van de Nederlandse kolonie. De tekst is van Eric de Vroedt (De eeuw van mijn moeder), die de voorstelling ook regisseert.

Klik HIER voor kaarten!