De kwestie Sjostakovitsj: drie topacteurs op de planken

wo 15 nov 2023

ENSCHEDE - In De kwestie Sjostakovitsj spelen drie geweldige acteurs: René Groothof, Dick van der Toorn en Yari van der Linden. Van der Toorn kruipt in de rol van Sjostakovitsj en Groothof en Van der Linden vertolken alle rollen daaromheen. Zij excelleren op vrijdag 23 februari in De Kleine Willem in een absurde, geestige, en vertellende speelstijl met het vermogen het publiek diep te raken.

Dimitri Sjostakovitsj, de wereldberoemde Russische componist, leeft in voortdurende angst. Moet hij de wensen van Stalin inwilligen óf verslag doen van zijn schrikbewind en tirannie? Laat hij zich gebruiken door de dictator óf is hij juist de dissident die aan de kant van het volk staat? Het dilemma van Sjostakovitsj, die leefde en werkte tijdens het Stalinistische bewind, is Faustiaans te noemen: hoe verhoudt zijn artistieke integriteit zich tot de dictatoriale machthebber?

De vergelijking van Stalin met Poetin ligt volgens producent BEER muziektheater voor de hand: ''In deze tijd zou Sjostakovitsj waarschijnlijk gecanceld worden, zoals gebeurd is met de Russische dirigent Valery Gergiev. Maar is dat terecht? Oordelen we niet te snel? Te heftig?''

Klik HIER voor kaarten.