Melle Meivogel

Pynarello over de raadsels rond leven en dood van Tsjaikovski

za 30 dec 2023

ENSCHEDE - Pynarello neemt ons mee in één van de grootste mysteries van de klassieke muziek. Op 28 oktober 1893 leidde Tsjaikovski in Sint-Petersburg de première van zijn zesde symphonie, Pathétique, volgens de componist zelf zijn beste werk. Negen dagen later overleed hij onder raadselachtige omstandigheden. Nieuwsgierig geworden? Kom zaterdag 1 juni naar het Muziekcentrum.

Was zijn homoseksualiteit, die hij altijd angstvallig verborgen hield, toch uitgekomen? Stierf hij aan de cholera of zat er iets anders achter? Een geheimzinnige geschiedenis, die leest als een regelrechte krimi. Deze geheimzinnige geschiedenis is het beginpunt voor Pynarello’s ontdekkingsreis door symfonie Pathétique en het leven van Tsjaikovski.

Actrice Maartje van de Wetering draagt een tekst voor van alleskunner Thomas Beijer, die een eigenzinnige reflectie schreef op de vele vragen rondom de laatste levensjaren van Tsjaikovski.

Pynarello is een verzameling eigenwijze musici en bestormt sinds 2017 met volle overtuiging en energie klassieke podia, diverse festivals en locaties die je niet direct verwacht. Over hun uitvoeringen van grote symfonieën – uit het hoofd en zonder dirigent – waren pers en publiek unaniem enthousiast. 

Klik HIER voor kaarten!