Peter Lodder

NBE begeleidt iconische stomme film Faust in De Duivelskunstenaar

vr 15 dec 2023

ENSCHEDE - De iconische stomme film Faust met als muziek Eine Faust Symphonie van Franz Liszt, gespeeld door het Nederlands Blazers Ensemble. Dat is de bijzondere voorstelling De Duivelskunstenaar, zaterdag 20 april te zien en te horen in het Muziekcentrum in Enschede. 

Na Romeo & Julia en The Unknown Chaplin presenteert het NBE de aangrijpende film Faust uit 1926 als een film van deze tijd. Het meesterwerk van de Duitse regisseur Friedrich Wilhelm Murnau vertelt het verhaal over de alchemist Faust die zijn ziel aan de duivel verkoopt.

De film is gebaseerd op de legendarische figuur Faust en de bekende klassieke versie van het Faust-verhaal van Goethe, geschreven vanaf 1772. De film staat bekend als een van de beste werken uit de periode van de stomme film. "Zwart-wit, fantastisch en dramatisch", aldus het NBE. 

Dat speelt ter begeleiding Eine Faust Symphonie van de Hongaarse componist Franz Liszt, speciaal bewerkt voor de blazers. Er wordt over Liszt verteld dat hij vermoedelijk altijd drie boeken bij zich had: de bijbel, Dantes Goddelijke Komedie (Divina Commedia) en Goethes Faust. Liszt was gefascineerd door de figuur Mephisto (de duivel).

De mysterieuze doktor Johannes Faust leefde mogelijk in Duitsland aan het begin van de Renaissance. Hij wordt beschreven als een avonturier, beoefenaar van zwarte kunst en een dienaar van de duivel. De legende was ook in de eeuwen daarna nog zeer populair.

Voorafgaand aan deze voorstelling wordt een inleiding gegeven. Deze is makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten.

Klik HIER voor kaarten!