Spaghettirellen: Romeo & Julia meets West Side Story in Twente

di 16 jan 2024

ENSCHEDE - Oldenzaal, september 1961. Oldenzaalse jongeren en jonge Italiaanse gastarbeiders gaan met elkaar op de vuist. De spaghettirellen, zoals de vechtpartij al snel werd genoemd, haalden zelfs het Journaal. Zaterdag 20 april komt de strijd opnieuw tot leven, maar dan op het podium van het Wilminktheater. "Romeo & Julia meets West Side Story, aangevuld met ingrediënten uit de spaghettiwesterns".

“Het is een Twents verhaal, maar met elementen die nog steeds actueel zijn", zegt Fokke Baarssen uit Almelo, één van de spelers van Theatergroep De Jonge Honden. ‘’De Oldenzaalse rellen waren niets anders dan een cultuurclash."

De jonge gastarbeiders, die vanuit Italië waren ingevlogen om in de Twentse textiel te werken, bleken de harten van de lokale meisjes te stelen. Dat viel volledig verkeerd bij de plaatselijke bevolking, vooral het mannelijke deel. De lont in het kruitvat was het weigeren van Italiaanse jongemannen door de zaaleigenaren in Oldenzaal. 

Het is een liefdesdrama en een visueel spektakel ineen, legt Fokke uit. In een decor van Zundapps, Kreidlers en rock-’n-roll worden een Twents meisje en een Italiaanse jongen verliefd op elkaar. Zij droomt van een nieuw toekomst, ver weg van haar geboortegrond met die nuchtere Twentse cultuur. Maar er is ook nog een lokale liefdesrivaal en een gewelddadige confrontatie blijkt onvermijdelijk.

“Een herkenbaar verhaal”, vindt Fokke. “Dit soort situaties kwam ook voor met gastarbeiders die gingen werken bij de Hoogovens of in de Limburgse mijnen."

Klik HIER voor kaarten!