‘De kwestie Sjostakovitsj tegengif voor stigmatiseringsdrang’

do 8 feb 2024

ENSCHEDE - In De kwestie Sjostakovitsj spelen drie geweldige acteurs: René Groothof, Dick van den Toorn en Yari van der Linden. Zij excelleren op vrijdag 23 februari in De Kleine Willem in een absurde, geestige, en vertellende speelstijl met het vermogen het publiek diep te raken.

‘’Verhalen waarbij mensen voor bepalende keuzes in hun leven staan, en dus beslissingen moeten nemen die vormend zijn voor wie ze zijn, hebben ons gezelschap altijd gefascineerd’’, aldus regisseur Aike Dirkzwager van BEER muziektheater.

‘’De kwestie Sjostakovitsj gaat over de menselijke stem, in de spagaat van ambitie, talent en integriteit versus onderdrukking, opportunisme en angst. Met deze voorstelling presenteren wij een tegengif voor de stigmatiseringsdrang die deze tijd kenmerkt.’’

Over de regie van Dirkzwager zijn de recensenten lovend. Zo schrijft de Theaterkrant: 'De transparante regie van Dirkzwager houdt het montere tempo en de vlotte montage van begin tot eind vol, de muzikale fragmenten zijn perfect in het tekstweefsel verwerkt en klinken soms onder een tekst, soms als separate illustratie, soms zelfs als een extra tegenspeler'.

De Theaterkrant heeft, net als onder meer de Volkskrant, volop genoten van De kwestie Sjostakovitsj: ''Dick van den Toorn speelt de rol van de componist vol ingehouden spanning. Tegen het eind barst de opgekropte woede en verontwaardiging open in een lange en virtuoze woordenstroom. Voor wie het werk van Sjostakovitsj niet kent, is dit een heel adequate kennismaking'.

'Meeloper of overlever? De kwestie Sjostakovitsj kruipt in het hoofd van de de geniale componist uit de Sovjet-Unie', aldus de Volkskrant. 'René Groothof heeft aan opgetrokken wenkbrauwen en vilein geplaatste woordjes genoeg om geslepen overheidsfunctionarissen te spelen. En later, met amicale bravoure, Kameraad Stalin zelf. Yari van der Linden, half zo jong als zijn collega’s, slaat als jeugdige, gretige verteller een brug naar het publiek en het nu'.

Klik HIER voor kaarten