Masters of Anatolia met bağlama-virtuoos en zanger Ismail Tunçbilek

vr 1 mrt 2024

ENSCHEDE - Bağlama-virtuoos en zanger Ismail Tunçbilek komt weer naar Nederland. Hij speelt in mei, als onderdeel van de festivalreeks Masters of Anatolia, met elektronisch musicus Mehmethan Dişbudak. Vrijdag 10 mei spelen de twee in het Muziekcentrum in Enschede.

Tunçbilek, ook bekend van de befaamde band Taksim Trio, was altijd al een van de pioniers in vernieuwing van de Anatolische muziektraditie. Recentelijk heeft hij de handen ineengeslagen met elektronisch musicus Dişbudak, voor wat de twee een etnisch-elektronisch project noemen.

Het duo bewerkt klassieke liederen uit de ashik-traditie. Ashiks waren rondtrekkende minstrelen, niet alleen uit de Turkse cultuur, maar ook uit de Azerbeidjaanse, Armeense, Georgische en Perzische cultuur.

İsmail Tunçbileks reputatie is deels gebaseerd op zijn spel op de elektrische bağlama en daarmee bereikte hij internationale faam. Hij is ook virtuoos op de akoestische bağlama (een soort luit) en die komt in dit programma ook aan bod, om zo dicht mogelijk bij de bron te kunnen komen.

De elektronica laat hij dan over aan Mehmethan Dişbudak, die op zijn beurt klassiek Anatolische percussie-, snaar- en blaasinstrumenten heeft gesampled, wat resulteert in een bijzondere mix van traditioneel en modern geluid. 

Dit project is het resultaat van een reis die ze samen maakten naar Zuid-Turkije, waar ze onderweg met allerlei muziekvormen experimenteerden. Een reis naar de muzikale wereld van de ashiks.

Masters of Anatolia is een doorlopend muzikaal festival in de vorm van een serie concertavonden. Samen met zeven vooraanstaande Nederlandse muziekpodia, verspreid over het hele land, haalt Masters of Anatolia de rijke muziekcultuur uit Turkije naar Nederland. Het festival presenteert toonaangevendste meester-instrumentalisten en -vocalisten die hun muzikale inspiratie uit hun Anatolische wortels halen. 

Klik HIER voor kaarten!