Repetities 'Vreemde vogels' in volle gang

ma 19 jul 2021

Over twee weken is de eerste voorstelling van ‘Vreemde vogels’ in de buitenlucht op Landgoed Schuttersveld. Nu bevindt de cast zich nog op een kleine kilometer afstand, in het Muziekcentrum van Enschede, waar ze druk aan het repeteren zijn. ‘Vreemde vogels' is een voorstelling voor jong en oud over Johannes de Parkiet. Die na jaren alleen te zijn geweest in een kooitje nu een volière tot zijn beschikking krijgt. Maar dat betekent ook dat hij voor het eerst kennis maakt met andere vogels, en dat wordt wel even wennen.

Door Jeroen Hendrik

De voorstelling wordt deels vertolkt door acteurs in een rol, zoals parkiet Johannes, maar deels ook door poppen, bespeeld door acteurs. Hoewel door het gebruik van poppen de indruk kan ontstaan dat het dus alleen maar voor kinderen is, is niets minder waar. Musicalliefhebbers kennen ongetwijfeld ‘Avenue Q’, een musical vol poppen maar met volwassen thema’s, en ook de musicalversie van ‘The Lion King’ maakt van dezelfde mengeling gebruik. 

Deze vrijdagse repetitie, de laatste voor de hoofdcast, wordt gebruikt om het poppenspel verder te verfijnen, en onder andere hun rol uit te werken in het grootse gospelnummer van de kippen en wordt dan ook alleen bijgewoond door de acteurs die deze poppen bespelen. Om deze repetitie te ondersteunen heeft regisseur Joep Onderdelinden deze dag assistentie van Mark Haayema. Hij is niet alleen de schrijver van het stuk, maar ook een expert in poppenspel. Zo maakt hij bijvoorbeeld deel uit van de makers van het televisieprogramma “De Boterhamshow” en de “Vraag maar raak”-filmpjes van Kids TV van het Wilminktheater en is hij als theatermaker al tweevoudig Zilveren Krekel winnaar. Het meekijken met deze repetitie geeft de gelegenheid twee essentiële onderdelen van het maakproces te benoemen, en te vertellen hoe dit deze dag wordt ingevuld.
 

Het spel
Poppenspel zit in de details. De zebravinken in de voorstelling zijn een bijzonder soort handpoppen, waarbij het hoofd dus met de hand wordt bewogen. De snelheid van die beweging, maar tevens hoe de acteur beweegt en bijvoorbeeld zijn eigen hoofd houdt, het speelt allemaal mee in het creëren van een geloofwaardige vogel. Enkele spelscènes krijgen extra focus, waaronder eentje waar een vink een dusdanige mep krijgt dat hij zelf vogeltjes ziet. Het is frappant te zien hoe dit experimenteren en finetunen het effect op mij als kijker beter maakt. De grootste uitdaging vormen de ara’s, die met een soort paragliderconstructie worden voortbewogen. Hoe bewegen de vleugels, en hoe zorg je ervoor dat de ara zelf niet als een soort Winnie de Pooh’s Teigetje door het luchtruim stuitert.

Staging
Er is een enorm speelvlak. Het bestaat uit een grote T-vorm (je kan het catwalks of pasarelles noemen), met in de kruising het hoofdtoneel met de kooi van Johannes. Aan weerszijden van de staander van de T zijn de zitplaatsen voor het publiek. Zeker met zo’n groot speelvlak is het belangrijk wie waar staat. De lengte van de muziekstukken (liedjes of underscore) staat vast, dus moeten de bewegingen niet alleen voor iedereen goed zichtbaar zijn, ze moeten precies uitgemeten worden zodat de karakters ook op de goede plek staan voor de volgende spelscène.

Komende week is de repetitieruimte voor de kippen gereserveerd. De week erna is het tijd voor de montage. In deze laatste week komt alles samen: het daadwerkelijke decor en speeloppervlak, belichting en geluid, de kostuums en, extra factor in deze speciale setting, weersomstandigheden als bijvoorbeeld wind en uiteindelijk de invallende duisternis. 

‘Vreemde Vogels’ belooft een bijzondere voorstelling te gaan worden. Kom kijken naar een van de try-outs op 30 of 31 juli, of op of na de première 4 t/m 7 augustus. Of bezoek een van de voorstellingen op de andere locaties: Zwolle (12 t/m 14 augustus en 19 t/m 21 augustus), Steenwijk (26 t/m 29 augustus en 2 t/m 4 september) en Harderwijk (8 t/m 11 september). De voorstellingen zijn uiteraard volledig conform de Corona regelgeving.