Zomerblog | Achter de tap

Elke Agten is communicatiemedewerker bij Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Deze week vertelt ze in haar wekelijkse blog wat er zo al achter de schermen gebeurt deze zomer.

Het horeca zomertakenpakket

Onze horecacollega's trekken de boel glad voor het nieuwe seizoen

23.700 liter bier. 6187 liter wijn. 131.400 kopjes koffie. 15000 bitterballen. Mocht je denken dat deze cijfers zijn gebaseerd op wat de gemiddelde Nederlander in zijn leven wegwerkt, dat is niet zo. Volgens mijn collega Bernd Jurgens (coördinator publieksservice) is dit wat er in 2022 in het Wilminktheater aan versnaperingen werd geserveerd aan onze bezoekers. 

En dat is niet mis. Om de innerlijke mens tevreden te houden en ervoor te zorgen dat onze bezoekers niets tekortkomen, zijn alle mensen van het horecateam dan ook het hele jaar door druk om het eet- en drinkgedeelte binnen het Wilminktheater op rolletjes te laten lopen. En dat is in de zomer niet anders. Ik neem je even mee in de verkapte versie van hun zomertakenpakket:

Frituur schoonmaken, koffiemachines ontkalken en reinigen, de wieltjes van de flipovers checken (in totaal vijftig), magazijnen opruimen, bestek sorteren, stoelen tellen en indien nodig terugzetten in de juiste zaal, voorraad checken en aanvullen, de koelmotor controleren, evenals de afzuiging, kookplaten en steamers, sollicitatierondes organiseren en het fustenhok opnieuw inrichten. 

En hiermee zijn we er nog niet. Dit is slechts een greep van alle taken die in de zomer de revue passeren. Want dan is er tijd voor. Het is voor mijn horecacollega’s een periode van checken, gladtrekken en door. Zoals Bernd treffend omschrijft: we zijn een klein bedrijf binnen een groot bedrijf. Maar hij vindt het leuk. Kan helemaal uitkijken naar volgend seizoen. Wat staat er op de planning en hoe zetten we onze shows en voorstellingen qua horeca zo goed mogelijk weg?

Want wie denkt dat horeca alleen maar draait om biertjes tappen, die heeft het mis. Qua beleving is het een cruciaal onderdeel binnen het Wilminktheater. Komt Tessa Boomkamp met haar muzikale vrienden langs, dan heb je het over een heel ander concept dan, pak ‘m beet, onze kerstvoorstellingen. Neem bijvoorbeeld Het Kerstdiner in De Kleine Willem. Een prachtige locatie, maar wel een zonder restaurant. Om ervoor te zorgen dat bezoekers toch kunnen eten, beginnen onze horecatijgers (vreselijk woord) al vroeg met het uitdenken van een strategie, waarbij de hamvraag luidt: welke middelen hebben we nodig om onze bezoekers de beste beleving en service te bieden?

En dat is soms best lastig, want natuurlijk is niet álles mogelijk. En dan krijg je wrijving. Maar zonder wrijving geen glans, aldus Bernd. De vrijheid en het strategische denken is een van de vele redenen waarom hij bijna bij het meubilair van het Wilminktheater hoort. Lijkt het jou trouwens leuk om zijn collega te worden? Kan. Ons horecateam zoekt nog versterking. Ben jij die gastvrije, flexibele en enthousiaste oproepkracht? Mail dan naar k.kamperman@wilminktheater.nl. Misschien tot snel!