Phile Deprez

Erik of het klein insectenboek helemaal ingesteld op jongste generatie

VRIJDAG 17 FEBRUARI / WILMINKTHEATER – De voorstelling Erik of het klein insectenboek van HNTjong is een moderne versie van Godfried Bomans’ klassieke kinderboek, waarin de 9-jarige Erik krimpt tot maatje vlieg en terechtkomt in de wereld van de insecten. Regisseur Noël Fischer, tekstschrijver Jibbe Willems, choreograaf Shailesh Bahoran en kostuumontwerper Sacha Zwiers vertellen over deze bijzondere productie.

“De jongste generatie is heel visueel ingesteld”, zegt regisseur Noël Fischer. “Daarom pakken we groots uit: we bouwen een fantasiewereld met bewegende decorstukken en ondergrondse wormgaten. Op een gigantische videowall speelt een animatie die met de scènes meebeweegt. De doorlopende animatie neemt je mee in de illusie van de roadtrip die Erik maakt.”

Het uitdagende van voorstellingen voor een jong publiek is om het verhaal met meer dan alleen taal te vertellen, legt Noël uit. “Daarom doen er ook dansers mee. Dans is heel geschikt om de bewegingen van insecten te verbeelden; hoe ze lopen en rollen en over elkaar heen kruipen en drie meter hoog kunnen springen. We hebben zelfs een heus mestkeverballet!”

Veranderen
Jibbe Willems bewerkt het 80 jaar oude verhaal van Bomans – ‘een fantastisch verhaal’ - tot een versie voor het hedendaagse publiek. “Het is soms fijn als een dode schrijver over je schouder meekijkt. Zo probeer ik me voor te stellen wat Bomans van mijn tekst zou vinden. Maar soms stuur ik hem ook weg, je moet ook de vrijheid pakken om dingen te veranderen.”

De grootste verandering ten opzichte van het boek is de omgang met de natuur. “Klimaatverandering en insectensterfte waren destijds niet aan de orde. Die elementen neem ik wel mee. Een overeenkomst met Bomans’ boek is dat Erik wordt gezien als indringer: de insecten zijn bang hun manier van leven kwijt te raken. Die willen ze koste wat kost beschermen.”

Losgaan
Choreograaf Shailesh Bahoran kan voor zijn gevoel helemaal losgaan. Het kleurrijke, bombastische van ‘Erik’ helpt daarbij enorm. “Er was al een script. Op basis daarvan heb ik, samen met Noël Fischer, gekeken naar waar we dans zouden kunnen toevoegen. Ik laat de dansers vervolgens vrij, ik ben niet iemand die stapjes of danspassen voordoet.”

“Het moeilijkste voor dansers is om stil te staan”, legt Shailesh uit, “maar soms moet dat, bijvoorbeeld om een tekst of acteur meer aandacht te geven. Het blijft dan lastig om helemaal niets te doen. Dan zie ik iemand toch een heel kleine beweging maken en daarna schuldbewust zeggen: Maar ik deed maar heel weinig. Dat is heel erg grappig.”

Prachtig
Net als Shailesh hoefde ook kostuumontwerper Sacha Zwiers zich niet in te houden. “Het verhaal speelt in een stadspark en insecten zijn prachtige dieren als je op ze inzoomt. Daarom koos ik voor extravagante kostuums, de extravagantie van de grote stad, eclectisch en high fashion.”

Hoofdpersonage Erik heeft een spidermanpak aan. Hij is fan van insecten en gaandeweg wordt hij een held. Sacha: “Kinderen laten hun binnenste buiten zien. Ze gaan naar school zoals ze zich voelen. Later doe je dat niet meer en dat is jammer, vind ik. Ik ben enorm voor meer extravagantie op straat, net zoals insecten, die de boel een beetje opvrolijken.”

Tekst – Mark Kalsbeek

 

Erik of het klein insectenboek (8+)

HNTjong

Spectaculaire roadmovievoorstelling vol muziek en dans aanrader voor hele familie
vr 17 feb 2023 19:30